7x dingen waarvoor je silicagel zakjes kunt gebruiken

silicagel

Gooi ze niet weg, want ze kunnen nuttig zijn!

Je bent ze vast wel eens tegengekomen: van die zakjes met kleine bolletjes erin die vaak in schoenendozen van nieuwe schoenen zitten. Grote kans dat je geen idee hebt waar deze zakjes voor dienen en je ze regelrecht de kliko in hebt gegooid. Zonde, want wist je wel dat je heel erg veel kunt met de bolletjes? We zetten 7 dingen voor je op een rijtje.

Wat is silicagel?

Silicagel zijn kristallen van een silicaat, synthetisch gemaakt uit natriumsilicaat. Je kunt de zakjes met de bolletjes bijvoorbeeld vinden in schoenendozen en verpakkingen van elektrische apparaten. Maar waarom wordt het eigenlijk bij bepaalde producten in de verpakking gestopt? Dit is om vocht te onttrekken aan de omgeving. De bolletjes absorberen waterdamp en houden dit ook vast. Op die manier worden de producten die in de verpakkingen zitten niet aangetast door vocht. Gooi jij de zakjes ook altijd snel in de prulllenbak? Zonde, want je kunt er heel erg veel mee doen.

1. Fotos goed behouden

De zakjes zijn uitermate geschikt voor het intact houden van kostbare herinneringen. Stop een zakje met silicagel in de doos waarin je oude foto’s zitten en ze zullen niet aangetast worden door vocht. Hierdoor verkleuren ze minder snel en blijven ze langer mooi. Hieronder vind je nog meer handige toepassingen voor de kleine bolletjes!

2. Sieraden glanzend houden

Ook sieraden worden aangetast door vocht, zelfs als ze niet per se altijd in een vochtige omgeving liggen. Wil je niet dat je sieraden verkleuren, dan is het een goed idee om een zakje silicagel in je sieradenkistje te leggen.

3. Voorkomen dat je kleding gaat stinken

Stop je je kleding in een koffer, tas of sporttas, dan is de kans groot dat het wat vochtiger wordt. Hierdoor kan je kleding klam aanvoelen en zelfs een beetje gaan stinken. Vooral met sportkleding kun je hier last van hebben, omdat je hierin vaak hebt gezweet. Heel makkelijk te voorkomen door wat silicagel-zakjes in de koffer te stoppen.

4. Drogen van bloemen

Gedroogde bloemen zijn helemaal hot en happening. Ze zijn leuk om in te lijsten en toe te voegen aan je interieur. Het kan je echter wel veel tijd en moeite kosten om leuke bloemen te drogen. Hier kun je silicagel ook voor gebruiken. Leg de bloemen tussen de korrels in een luchtdicht bakje en je zult zien dat ze binnen een paar dagen helemaal droog zijn!

5. Waterschade aan je telefoon beperken

Oeps, telefoon in het water laten vallen? Je kent de truc met rijst vast wel, maar wist je dat silicabolletjes veel beter werken? Vul een kom met de bolletjes, doe hier je telefoon in en laat dit 24 uur staan. Je zult zien dat de bolletjes veel effectiever zijn dan rijst. Thank us later!

6. Gereedschap

Gereedschap kan op den duur gaan roesten. Meestal ligt het dan ook in een vochtige ruimte als een schuur of garage. Leg je echter een zakje silicagel korrels in je gereedschapskist, dan zul je merken dat je gereedschap gewoon mooi blijft en niet roest! Ideaal.

7. Voorkomen dat je autoruiten beslaan

Voornamelijk in de winter kan er een heleboel condens op de voorruit ontstaan. Aan de binnenkant kun je dit voorkomen door een aantal zakjes met silicagel verspreid over de hele lengte van het dashboard in de auto te leggen.

Lees ook: Is de wifi in je huis niet sterk? Hier kan het aan liggen

Bron: RTL Nieuws | Beeld:  Pixabay