9x hiervoor kun je maizena ook gebruiken

maïzena

Ook buiten de keuken is maizena ontzettend handig

Een geel doosje maizena is in bijna iedere keuken wel te vinden. Ideaal om een sausje te maken of de juiste structuur te krijgen bij je ovenschotel. Maar wist je dat je maizena nog voor veel meer klusjes kunt gebruiken? Ook in het huishouden komt het gele pakje goed van pas. Wij zetten een paar handige trucjes op een rij. 

1. Vetvlekken verwijderen

Zitten er vetspetters op de keukenmuur of heb je ergens anders vet gemorst? Doe een kleine hoeveelheid maizena op een poetsdoek en wrijf de vlek daar voorzichtig mee in. Het vet zou nu eerder los moeten laten. Op vlakke oppervlakken kun je het bindmiddel ook 10 – 15 minuten laten inwerken.

2. Opfrisser voor het tapijt

Kan je vloerkleed of tapijt wel een opfrisbeurt gebruiken? Strooi er dan maizena overheen. Laat het 30 minuten liggen en zuig dan op met de stofzuiger. Vieze geurtjes verdwijnen zo uit je tapijt.

3. Schone knuffels

Knuffels kunnen onmisbaar zijn voor je kindje, dus een rondje in de wasmachine zit er niet altijd in. Gelukkig kun je knuffelberen met wat bindmiddel heel snel opfrissen. Wrijf een klein beetje maizena over de knuffel, laat 5 minuten inwerken en neem dan af met een vochtige doek.

4. ‘Bad’ voor je huisdier

Soms begint de vacht van je huisdier wat te stinken, maar is een bad klaarmaken voor je trouwe viervoeter net wat te veel werk. Doe wat maizena op een borstel en borstel daarmee de vacht van je huisdier. Het goedje werkt als een soort droogshampoo en neemt vieze luchtjes op.

5. Knopen en klitten losmaken

Maizena kan je grip versterken. Zit er een knoop in een schoenveter, touwtje of sieraad dat je er maar niet uitkrijgt? Strooi er een beetje maïzena overheen om de knoop makkelijker los te kunnen peuteren. Ook voor klitten in het haar (of dat van je huisdier) kan een beetje maïzena helpen.

6. Zilver poetsen

Een maizenabadje doet ook wonderen voor je zilver. Meng maizena en water en wrijft het mengsel met een doek over je zilverwaar. Spoel vervolgens af met water en het zilver blinkt weer als nooit tevoren.

7. Strijken

Natuurlijk zetmeel zoals maizena kan helpen om je kleding nog meer kreukvrij te strijken. Meng 2 eetlepels van het maismeel met 475 milliliter water in een sprayflacon. Spray het mengsel op het te strijken kledingstuk, laat 1 minuten inwerken en strijk dan zoals gewoonlijk.

8. Huidirritatie en blaren

Tot slot is maizena een goed middel tegen huidirritatie en ter voorkoming van blaren. Meng wat water en maïzena tot een papje en breng dit aan op een geïrriteerde huid, bijvoorbeeld na een insectenbeet. Heb je snel last van blaren? Breng dan eens wat maismeel aan rondom je enkels om wrijving te voorkomen. Let op: gebruik geen maizena op bestaande blaren of open wondjes. Dit kan namelijk juist leiden tot infecties.

9. Soepel sjoelen

Tot slot deze parel van een tip: is je sjoelbak wat stroef geworden? Smeer ‘m in met wat maismeel en de sjoelstenen glijden zo de 3 en de 4 in!

Lees ook: Aha: theedrinken is blijkbaar heel goed voor je brein

Bron: Kookfans, Healthline | Beeld: iStock