Alles wat je moet weten over het aanschaffen van radiatoren

En waar moet je precies op letten?

De een doet makkelijk een online bestelling en de ander blijft het toch wat spannend vinden, zeker als het gaat om grote en dure producten. Denk eens aan een bank: zou die wel echt lekker zitten? Ook zijn er nog de aanschaffingen in huis waarover je graag specialistisch advies krijgt. Bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe radiator wilt kopen. Heb je besloten dat je die aankoop online wilt doen? Dan moet je wel een beetje weten waar je op moet letten. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten, maten, vermogens en aansluitingen. Met deze stappen en tips helpen we je alvast een eindje op weg.

Hoeveelheid

Goed, het eerste besluit is genomen en dat is dat het tijd is voor de aanschaf van nieuwe radiatoren. Nu is het nog de vraag hoeveel je er nodig hebt. Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van de grote van de ruimte, je isolatie en de temperatuur die je wilt. Op internet zijn tools te vinden die je hierbij een handje helpen. Zo bereken je gemakkelijk wat jij nodig hebt betreft vermogen en hoeveelheid. Het enige wat jij moet weten zijn de maten van de ruimte en de gewenste temperatuur. Daarnaast moet je ook nog aangeven of de muren geïsoleerd zijn en wat voor type huis je hebt en voila, je weet het wattage dat jij nodig hebt voor het verwarmen van jouw woning. Mocht je nou nog twijfelen over de temperatuur die je het liefste wilt, vaak geven deze tools een richting van de gemiddelde gewenste temperatuur per ruimte. Dat scheelt weer een hoop rekenen voor jou!

Maten

Nu je weet wat de beste hoeveelheid is voor jouw ruimtes is het tijd om de maten te bepalen. Dit is natuurlijk ook weer sterk afhankelijk van de grote van de ruimte. Mocht je nou niet zoveel ruimte hebben, dan kun je altijd nog kiezen voor een verticale radiator in plaats van een klassieke horizontale. Dit scheelt je enorm als je niet zoveel ruimte hebt. Als je het wattage en de afmetingen hebt van de beschikbare ruimte begint het leuke werk, namelijk het uitkiezen van een passende radiator.

Soorten

De keuze is reuze bij het kiezen van een radiator. Je kunt kiezen voor paneelradiatoren die ook wel worden gezien als het standaard radiator-model. Daarnaast zou je dus ook kunnen kiezen voor een verticale radiator in een kleinere ruimte. Ook zit er nog en verschil in badkamer radiatoren. De laatste soort begint steeds populairder te worden, namelijk designradiatoren. Deze radiatoren zorgen niet alleen voor warmte, maar matchen ook nog in de stijl van jouw huis.

Type

Naast soorten heb je ook verschillende type radiatoren. Dit klinkt waarschijnlijk allemaal heel technisch, maar schrik niet! Het type is namelijk makkelijk te bepalen als je de wattage, de hoeveelheid en de soort hebt gekozen. Hierop aansluitend kies je namelijk een type radiator dat past bij de hoeveelheid warmteafgifte.

Aansluiting

Je zou inmiddels denken dat je overal aan gedacht hebt. Toch is de aansluiting een belangrijk onderdeel in je keuze en je laatste stap. Een radiator kun je namelijk op verschillende manieren aansluiten op cv-leidingen. Maar wederom, geen paniek. De aansluiting hangt ook weer grotendeels af van je type, wattage en hoeveelheid.

Besparende tips

Naast de aanschaf van nieuwe radiatoren kun je ook nog geld besparen met een paar kleine veranderingen. Dit is niet een hele aanschaf, maar gaat over dingen die jij zelf kunt doen. En zeg nou zelf, met de zomer voor de deur hoeven de radiatoren ook niet op volle toeren te draaien, toch? De eerste tip is dan ook niet heel verrassend, zet de temperatuur iets lager en draai de radiatoren dicht in ruimtes die je zelden gebruikt.

Wat je ook op weg helpt zijn schone radiatoren. Het schoonmaken van een radiator is namelijk effectiever. Een stoffige radiator zit namelijk het functioneren in de weg. Zo af en toe de radiator even goed reinigen levert je dus niet alleen een schone radiator op, maar ook een effectieve.

Radiatorfolie

Met deze hack wordt je ruimte niet alleen warmer, het scheelt ook in de portemonnee. Door het plaatsen van radiatorfolie of simpelweg aluminiumfolie achter de verwarming verdwijnt de warmte niet via koude muren. De meeste radiatoren worden namelijk geplaatst aan de buitenmuren, waardoor er warmte kan ontsnappen. Op deze manier houd je de warmte dus lekker in je eigen woning.

Lees ook: Deze 21 tuinhacks besparen je veel tijd en geld

Tekst: Radiator aanbiedingen | Beeld: Pexels, Ksenia