Zo maak jij je afzuigkap goed schoon

afzuigkap

Aha!

De afzuigkap is een gouden uitvinding als het gaat om het verhelpen van heftige geuren, het verwijderen van damp, rook en vetdeeltjes. Echter, kan je afzuigkap daardoor wel erg vies worden. Hoog tijd om deze dus een keertje schoon te maken! 

Vaatwasser

De allereerste manier om een afzuigkap schoon te maken, is om hem in de vaatwasser te stoppen. Toch is het wel belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Lees allereerst goed de gebruiksaanwijzing door. Er is namelijk een grote kans dat niet alle afzuigkapfilters bestand zijn tegen hitte, stoom en vaatwastabletten. Staat er in de gebruiksaanwijzing dat het is toegestaan om de afzuigkap in de vaatwasser te doen? Zorg er dan wel voor dat de filter met de vette kant naar beneden staat. Op deze manier blijft ‘ie niet vastzitten. Daarnaast is het verstandig om rekening te houden met het wasprogramma. Kies bij voorkeur een mild en kort programma. Laat de afzuigkap vervolgens goed drogen op een droge theedoek.

Ontvetter

Naast de vaatwasser is er natuurlijk ook nog een andere oplossing: een ontvetter. Er bestaan verschillende afzuigkapontvetters, waardoor jij zelf niet hard hoeft te boenen om je afzuigkap weer vetvrij te maken. Spuit gewoon wat van de ontvetter op de filters, laat dit dan eventjes 20 tot 30 minuten intrekken en spoel het dan af met heet water. Laat vervolgens goed drogen en plaats dan de filters weer terug. Makkelijk, toch?

Baking soda

Ook baking soda kan een reinigende werking hebben op je afzuigkap. Maar let wel, baking soda kan je aluminium beschadigen. Wees er dus uiterst voorzichtig mee als je je afzuigkap schoonmaakt. Ga jij de uitdaging aan? Dan is het verstandig om een sopje te maken van wat baking soda met een druppel afwasmiddel en wat heet water. Laat dan de filters hier ongeveer 30 minuten in weken en spoel ze dan af. Uiteraard moet je ze ook dit keer goed laten drogen voordat je ze weer terugplaatst.

Stoffen- of koolstoffilters

Als laatst is er een oplossing wat niet veel mensen weten. Als jij namelijk een afzuigkap hebt met stoffen- of koolstoffilters, dan hoef je bijna niks te doen. Deze filters vervang je namelijk om de drie maanden. Zo zorg je ervoor dat de afzuigkap goed zijn werk doet en altijd zorgt voor frisse lucht in de keuken. En dat wil je hebben, natuurlijk.

Lees ook: Jean-Marie Pfaff geeft update over vrouw Carmen na hersenbloeding

Bron: Libelle | Beeld: Adobe Stock