Aha: dit is dus waarom de meeste caravans wit zijn

caravans

We zien eigenlijk nooit een donkerblauwe caravan en dit is waarom

Ieder jaar gaan er weer talloze Nederlanders met een caravan op vakantie. Caravans zijn er tegenwoordig in allerlei soorten en maten, maar één ding is (bijna) standaard: de witte kleur. Waarom zijn caravans eigenlijk altijd wit? Wij vertellen je er meer over.

Temperatuur en omvang

Er zijn meerdere redenen voor de witte kleur van caravans. Allereerst: in een witte caravan loopt de temperatuur minder snel op dan in een zwarte (of in eentje met een andere donkere kleur). Witte oppervlakken reflecteren namelijk het meeste zonlicht, terwijl zwarte oppervlakken het juist absorberen. Als het heel warm is tijdens je vakantie, is het wel zo prettig als je verkoeling kunt opzoeken in je caravan.

Daarnaast is het zo dat wit ervoor zorgt dat dingen groter lijken. Ons brein blijkt anders te reageren op donkere kleuren dan op de kleur wit. Een onderzoek van de State University of New York College of Optometry heeft aangetoond dat donkere objecten een waarheidsgetrouw beeld geven van omvang. Witte objecten worden door ons brein vergroot. Een witte caravan lijkt in onze ogen dus groter dan een caravan in een andere kleur.

Behoorlijk wat caravans

De European Caravan Federation houdt bij hoeveel caravans er in Europa worden gebruikt. Wat bleek? In 2020 had men in Duitsland maar liefst 722.516 caravans, in Nederland 425.489. Toch zijn het er in Nederland naar verhouding meer, omdat ons land een stuk minder inwoners heeft dan Duitsland. In Duitsland is er gemiddeld 1 caravan bij elke 115 inwoners; in Nederland is er 1 caravan per 40 inwoners. We zijn dus dol op de praktische sleurhutten. En dan het liefst in het wit, want dan weten we zeker dat we lekker koel zitten deze zomer.

Lees ook: Kamperen wordt populairder en de verkoop van caravans neemt toe

Bron: Quest | Beeld: Unsplash, Maryna Nikolaieva