Aha: dit is waarom honden altijd je gezicht likken

honden-likken

Er zijn logische redenen voor

Het maakt niet uit om welk ras het gaat: alle honden houden ervan om onze gezichten te likken. Waarom doen ze dat nou eigenlijk zo graag? En is het echt zo onhygiënisch als veel mensen denken?

Verzorging van mama

Veel honden krijgen als puppy vaak een lik van hun moeder. Dat kan een lik op hun snuit zijn, maar ook op de rest van hun kleine lijfje. De moederhond doet dat om haar kinderen te verzorgen en te wassen. Andersom likken pups ook regelmatig de snuit van hun moeder. Voor hen is dat een manier om verzorging en aandacht van haar te vragen. Ook kunnen ze ermee aangeven dat ze honger hebben.

Onderdanigheid en liefde

Niet alleen de moederhond wordt op een lik van een hond getrakteerd: ook mensen zijn vaak de klos. Sommige honden likken zelfs niet alleen het gezicht van hun baasje, maar ook dat van andere mensen die ze zien. Hoe kan het dat honden blijkbaar geen onderscheid maken tussen hun moeder en mensen? Er zijn verschillende redenen voor. Allereerst: als een hond een mens of een andere hond likt, erkent hij daarmee dat die persoon of hond de baas is. Het likken is dan dus een manier om zich onderdanig op te stellen. Ten tweede: honden willen, ook als ze groot zijn, niets liever dan verzorging, aandacht en liefde. Met een lik kunnen ze aan een mens kenbaar maken dat ze daar behoefte aan hebben.

Hoe het zit met de hygiëne

Honden hebben met hun likjes geen kwaad in de zin. Toch vinden veel mensen dat likken vies en onhygiënisch is. Een hondentong bevat namelijk een hele hoop bacteriën. Daar zitten ook ziekteverwekkers tussen, die voor infecties en ontstekingen zorgen. De meeste mensen hoeven daar echter niet bang voor te zijn: het is vooral een bedreiging voor mensen die een verzwakte weerstand hebben. Zij kunnen een hond dus beter niet aan hun gezicht laten likken. Heb je een goede weerstand? Dan kun je zelf bepalen of je de lik wilt toelaten.

Lees ook: Britse onderzoeker luidt noodklok: ‘Koop geen mopshonden meer’

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Alvan Nee