Aha: dit moet je doen als je een dier hebt aangereden

dier

Goed om te weten voor het geval dat…

Je hoopt natuurlijk dat het je nooit gebeurt, maar het kan zomaar: je bent aan het rijden en plotseling rent er een dier voor je auto langs. Je kan niet op tijd stoppen, en de hond of het hert ligt levenloos onder je autoband. Wat moet je dan eigenlijk doen?

Voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, en dus zijn er bepaalde zaken waar je rekening mee kunt houden om een dergelijke situatie voor te zijn. Zo kun je je snelheid aanpassen als je in het donker over een provinciale weg rijdt met waarschuwingsborden. De ANWB stelt dat je met zestig kilometer per uur bij dimlicht en met tachtig kilometer per uur bij groot licht nog op tijd kunt remmen wanneer een dier plotseling de weg oversteekt. Lukt het niet om op tijd te remmen, dan is het belangrijk dat je niet ineens je stuur omgooit. Beter is dan om recht tegen het dier aan te rijden, hoe hard dat ook klinkt. Als je dat niet doet, loop je namelijk het risico om tegen een boom of een tegenligger aan te knallen – en dan zit de kans er dik in dat je het zelf ook niet meer kan navertellen…

Hulpdiensten

Is het kwaad al geschied, dan zijn er drie stappen om de situatie zo goed en veilig mogelijk op te lossen. Ten eerste is het belangrijk om te kijken om wat voor dier het gaat. Is het een huisdier (waaronder ook boerderijdieren zoals koeien en schapen vallen), dan bel je het meldpunt voor dieren in nood op telefoonnummer 114. Gaat het om een aanrijding met een wild dier, dan kun je de politie bellen op 0900-8844 of in noodgevallen natuurlijk op 112. De hulpdiensten helpen je dan verder met de situatie van jou en het aangereden dier.

Schade

Vervolgens kun je vaststellen hoe groot de schade is aan je auto. Als het om een huis- of boerderijdier gaat dat je hebt aangereden, kun je diens eigenaar aansprakelijk stellen voor de schade. Gaat het om een wild dier, dan is er logischerwijs niemand aansprakelijk. In sommige gevallen wordt de schade toch verzekerd, bijvoorbeeld wanneer je een volledige cascoverzekering hebt. Om de schade bij je autoverzekering te kunnen claimen, moet je bewijs van de aanrijding aanleveren. Vergeet dus niet om ter plekke wat foto’s te maken. Die kunnen je later goed van pas komen.

Lees ook: Aha: zo verkoop je gemakkelijk en snel jouw sloopauto

Bron: Libelle | Beeld: Pexels