Aha: om deze reden hebben sommige toiletbrillen een U-vorm

u-vorm

Het blijkt veel voordelen te hebben

Het is je vast al weleens opgevallen dat niet alle toiletbrillen hetzelfde zijn. Hoewel de meeste varianten gewoon rondom doorlopen, hebben toiletbrillen in het buitenland of bij openbare toiletten een andere vorm. De meest voorkomende is de U-vorm. Maar waarom is dat eigenlijk? 

U-vorm

Bij U-vormige toiletbrillen is de bril, net als de letter ‘u’, niet helemaal rond. Dit komt voornamelijk voor bij toiletten op openbare plekken en in het buitenland. Een openbaar toilet is meestal niet de meest hygiënische plek, omdat ze niet overal regelmatig worden schoongemaakt. Dit is dan ook precies de reden waarom er voor een U-vorm gekozen wordt. Deze zouden er namelijk voor zorgen dat het, vooral voor vrouwen, een stukje hygiënischer wordt.

Minder bacteriën

Zo’n U-vormige bril heeft natuurlijk minder oppervlakte, en daardoor is er automatisch ook minder ruimte voor ziektekiemen. Doordat je minder contact hebt met de toiletbril, heb je ook minder contact met bacteriën die hierop leven. Daarnaast kun je makkelijker schoonvegen zonder de bril aan te raken, omdat er aan de voorkant een gat zit. En ook niet geheel onbelangrijk: er komt minder snel urine op de bril, omdat er aan de voorkant geen bril is. Best wel fijn dus, zo’n U-vorm.

Theorieën

Naast de bewezen voordelen, gaan er ook nog een aantal theorieën rond over deze U-vormige brillen. Mannen die staand plassen zouden de bril schoner achterlaten dan een ‘normale’ bril wanneer deze niet omhoog staat. Veel mensen hebben daarnaast het idee dat deze brillen schoner zijn dan ‘normale’, omdat ze zogenaamd makkelijker schoon te maken zijn. Daardoor zouden mensen ook eerder gebruik willen maken van zo’n toilet. Weer iets geleerd!

Lees ook: Zo maak jij binnen no-time je toilet schoon

Bron: Fem Fem | Beeld: Unsplash