Aha, dit wisten wij niet: dít is waarom aluminiumfolie een gladde en een matte kant heeft

aliminium folie

Wist jij waarom aluminiumfolie een gladde en een matte kant heeft?

Wij gebruiken het voor duizend-en-één klusjes in de keuken en daarbuiten: aluminiumfolie. We gebruiken het bijna elke dag en we hebben ons dan ook talloze keren afgevraagd waarom het toch een gladden en een matte kant heeft. Heeft het een bepaalde functie en welke kant kan je het beste gebruiken? 

De matte en gladde kant zijn het resultaat van het ontwikkelingsproces

Fabel
Wij hebben wel eens gehoord dat de matte kant een betere geleider is, omdat je hiermee een vlakker oppervlak zou creëren. De glanzende kant zou meer  hitte vasthouden waardoor je vlees of vis krokanter uit de oven komt. Hier is dus helemaal niets van waar! Sterker nog, het heeft zelfs helemaal geen functie! Dat aluminiumfolie een glimmende en een matte kant heeft, is puur het gevolg van het ontwikkelingsproces.

Ontwikkelingsproces
“De folie wordt tijdens het proces ‘gewalst’ in lagen,” legt bedrijf Reynold’s Kitchen, dat onder andere de zilveren folie produceert, op hun website uit. “Walsen is een proces waarbij hitte en spanning wordt gebruikt om de folie zo uit te strekken dat het de juiste dikte krijgt. We walsen twee lagen tegen elkaar, want als we dat niet zouden doen, scheurt de folie tijdens het proces. Komt de folie in contact met een andere laag, dan krijg je de doffe kant. De blinkende kant is niet in contact gekomen met een ander vel metaal. Maar welke kant je gebruikt bij het koken, maakt helemaal niet uit.”

Wil je dit onthouden? Bewaar de handigste tips en weetjes op Pinterest!