Aha! Zo blijven zonnebloemen langer mooi én zaai je ze zelf

zonnebloem

Handig om te weten!

Het komt je vast wel bekend voor dat wanneer je een prachtig boeket zonnebloemen op vaas hebt, ze snel veranderen in een hangende bos. Geen zorgen, met deze tips blijven je zonnebloemen langer mooi.

Het zonnetje in huis

Het herfstseizoen is in aantocht en dat betekent dat we minder vaak de zon zullen zien schijnen, maar met een gele bos zonnebloemen haal je het zonnetje in huis! Toch kan het wel eens voorkomen dat de zonnebloemen die je net hebt gekocht er al snel treurig bijhangen. Volg de verzorgingstips en je zonnebloemen zullen weer stralen als ooit tevoren.

Langer mooi houden van zonnebloemen

Allereerst is het belangrijk om de stelen van de zonnebloem goed schuin af te snijden, om te zorgen dat ze niet gaat hangen én natuurlijk om het meeste uit de bloem te halen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de zonnebloemen niet te diep in het water zitten en dat de bladeren zich buiten te vaas bevinden. Wanneer er veel bladeren in de vaas en in het water zitten kunnen bacteriën zich sneller verspreiden, waardoor zonnebloemen eerder gaan hangen en sneller zullen rotten. En dat wil je natuurlijk niet. Tip: voeg – om de zonnebloemen langer mooi te houden – altijd de snijbloemvoeding of een beetje chloor toe aan het water.

Een hangende zonnebloem redden

Hangende zonnebloemen hoef je niet meteen weg te gooien. Door een beetje (kokend) heet water in de vaas te gieten kun je een prachtig boeket nog redden. Door het hete water zullen je zonnebloemen weer rechtop gaan staan.

Zaaien van zonnebloemen

Als een echte tuinier kun je natuurlijk ook zelf je zonnebloemen zaaien. In de maanden juli en augustus staan de bloemen in bloei. Wanneer je zelf zonnebloemen wilt zaaien, moet je kuiltjes maken van één tot twee centimeter diep in de grond. Zorg ervoor dat de zaadjes ongeveer twintig centimeter van elkaar liggen.

Daarnaast is een goede grond belangrijk voor de groei van een zonnebloem. Zonnebloemen zullen namelijk niet goed groeien op een vochtige grond, daarom hoef je ook niet veel water te gebruiken bij deze bloem. Je kunt het beste voor een zandgrond kiezen. Wanneer de zonnebloem gaat hangen, is water wel van belang. Ook kunnen zonnebloemen heel lang worden, daarom is het verstandig om een stevige stok naast de bloem neer te zetten, hierdoor zullen de stelen niet gaan breken.

Oogsttijd!

Wanneer de zonnebloemen bijna opengaan, is het tijd om te oogsten. Knip de stelen schuin af en volg de bovenstaande verzorgingstips. Nu kun je genieten van je eigen boeket zonnebloemen op vaas!

Lees ook: Handig: met dit alcoholische drankje gaan je bloemen veel langer mee

Bron: Margriet | Beeld: Adobe Stock