Aha: op deze manier maak je je ventilator goed schoon

ventilator

Zo voorkom je dat je eindeloos stof door de kamer blaast

We hebben massaal onze ventilatoren weer uit de berging opgedoken afgelopen weken. Maar als je zo’n apparaat een poos wegzet, wil deze nog al wat stof verzamelen. Nu we een paar dagen wat afkoeling hebben, is dit dan ook het perfecte moment om die ventilator eens goed schoon te maken. Wij leggen je uit hoe!

Ventilator schoonmaken

Zo’n frisse bries door je huis zorgt voor een hoop verkoeling. En als er dan wat stof op die bladen zit, tja. Met temperaturen die de 40°C naderen, kies je er al snel voor om dat dan maar te negeren. Toch is het verstandig om eens te checken of jouw ventilator niet een schoonmaakbeurt kan gebruiken. Anders blaas je naast koele lucht ook een hoop stof door je huis. Of erger nog: als je ventilator té stoffig wordt, kan dit tot defecten leiden. En dat wil je deze zomer koste wat kost natuurlijk voorkomen.

Simpele stappen

Gelukkig hoeft het schoonmaken van een ventilator niet moeilijk te zijn. Stap één is uiteraard om het apparaat uit te zetten en de stekker uit het stopcontact te halen. Vervolgens kun je van veel staande ventilatoren makkelijk de kap van ijzerdraad losmaken, en de bladen eruit schroeven. Zuig met een stofzuiger het ergste stof van zowel het mesh omhulsel als van de bladen af. Maak vervolgens een simpel sopje met wat allesreiniger en neem de boel af met een licht-vochtig doekje. Even laten drogen, weer in elkaar zetten, en voilà.

Heb je een ventilator die je niet makkelijk open of los kunt maken? Gebruik dan bijvoorbeeld een busje perslucht om het ergste stof eraf te blazen. Houd ook hier een stofzuiger bij de hand om het stof mee op te vangen.

Routine

De komende tijd blijft het weer in Nederland nog lekker zomers. Daarom is het verstandig je ventilator op te nemen in je schoonmaakroutine. Website The Spruce raadt aan om bij intensief gebruik je ventilator wekelijks af te stoffen. Dat scheelt werk op de lange termijn en helpt problemen voorkomen. Ook niet onbelangrijk: sommige luxe ventilatoren hebben een ingebouwd filter. Vergeet ook niet om deze regelmatig te checken. Ook hier geldt dat hoe intensiever je je ventilator gebruikt, hoe vaker je dit filter zou moeten checken. Zo houd je je hoofd koel en je ventilator schoon!

Lees ook: Doei hitte: 5 manieren om een kamer snel af te koelen

Bron: The Spruce | Beeld: Unsplash, Andrew George