15 alledaagse dingen die je kunt schoonmaken met cola

Van de toiletpot tot vlekken in kleding

Haal de cola maar in huis! Zelfs als je geen liefhebber bent van het zwarte goedje, want de frisdrank komt ook van pas als schoonmaakmiddel. De hoge zuurtegraad van cola maakt het drankje uitermate geschikt voor het schoonmaken van alledaagse dingen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

1. Olievlekken

Heeft je auto of motor olie gelekt? Dat leidt tot lelijke vlekken op de oprit of in de garage. Hard schrobben is echter niet nodig als je de cola over de vlek heen giet. Laat een paar uur inwerken en dweil daarna met gemak de olie weg!

2. Pennenstrepen

Of je nu zelf uitschiet tijdens het schrijven of de kinderen weer eens op het tapijt hebben liggen tekenen, we kennen allemaal wel die vervelende pennenstrepen. Gelukkig kan cola ook hier een handje helpen. Doe een klein beetje van de frisdrank op de vlek en wrijf in. Gebruik vervolgens water met zeep op de vlek en hij verdwijnt als sneeuw voor de zon.

3. Toilet schoonmaken

Een gouwe ouwe tip: giet een halve fles cola leeg in de toiletpot. Laat een uurtje inwerken en spoel dan door. Verwijder eventuele aanslag met een toiletborstel en voilà, je wc ziet er spic en span uit.

4. Roest verwijderen

Kleine voorwerpen met roest zet je gewoon een nachtje in een glas cola. Wrijf de volgende dag met een schone doek over je verroeste voorwerpen heen en je zult merken dat het materiaal weer begint te stralen. Ook handig om te weten als je je fiets gaat schoonmaken. Giet bijvoorbeeld een fles cola leeg over een verroest frame en wrijf het vervolgens makkelijk schoon.

5. Aangekoekte pannen

Heb jij je maaltijd nét iets te lang op het vuur laten staan? Dat kan resulteren in vieze, aangekoekte pannen. Een onmogelijk karwei om deze weer schoon te maken. Je bespaart een hoop tijd en moeite als je een blikje cola leeggiet in de pan. Zet de pan weer op het fornuis en laat een uurtje op laag vuur sudderen. Vervolgens kun je de pan gewoon afwassen en laat het vuil veel sneller los.

6. Beschimmelde voegen

De voegen tussen de tegels van de badkamer en keuken kunnen snel hun kleur verliezen. Vaak zie je hierop bruinachtige schimmel ontstaan. Het liefst halen we dit zo snel mogelijk weg, maar voegen schoonmaken is zeker niet ons favoriete klusje. Het wordt een stuk eenvoudiger als je de voegen inwrijft met cola. Laat een paar minuten inwerken en boen vervolgens schoon met een stevige spons.

7. Bouten en moeren

Heb je ergens een verroeste bout of moer in de muur zitten? Dep deze dan schoon met een beetje cola. Spoel vervolgens af met water en ta-da, ze lijken weer als nieuw.

Ben je benieuwd naar welke voorwerpen je nog meer kunt schoonmaken met cola? Lees dan verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2