Wees voorzichtig! 11 alledaagse voorwerpen die gehackt kunnen worden

gehackt

Deze voorwerpen die jij in huis hebt lopen het risico om gehackt te worden

Je kunt tegenwoordig niet voorzichtig genoeg zijn, want voor je het weet word je gehackt. We worden om de oren geslagen met berichten van gehackte accounts en computers, waardoor veel privacygevoelige informatie naar buiten kan komen. Maar wist jij dat niet alleen je computer en telefoon het risico lopen om gehackt te worden, maar deze voorwerpen ook?

Van sommige worden we wel een beetje bang.

Smart tv’s

Blijkbaar is een smart tv vrij gemakkelijk te hacken. Dit kan onschuldig zijn door van kanaal te wisselen of het geluid aan te passen, maar er liggen ook ergere gevaren op de loer. Zo kunnen hackers via je televisie toegang krijgen tot bijvoorbeeld je Netflixaccount om je betaalgegevens te stelen. Ook kunnen ze films kopen bij je provider om zo de kosten op te jagen.

De thermostaat

Veel energiebedrijven maken reclame met een nieuwe, slimme thermostaat. Deze kun je via een app op je smartphone bedienen, zodat je bijvoorbeeld de verwarming hoger kunt zetten voordat je thuis komt. Klinkt best handig, maar zo loop je wel het risico dat je gehackt wordt. Er zijn gevallen geweest waarbij hackers de temperatuur omhoog schroeven. Dit jaagt jou in de kosten, maar om de hackers te laten stoppen moet je losgeld betalen.

De babymonitor

Veel moderne babymonitoren kunnen worden aangesloten op je wifinetwerk zodat je de beelden kunt bekijken via je smartphone. Wat veel mensen echter vergeten is om het standaard meegeleverde wachtwoord te veranderen. Zo kan jan en alleman ‘inbreken’ en meekijken. Er bestaan zelfs hele websites voor… Enge gedachte, toch? Voortaan dus altijd het wachtwoord veranderen!

Beveiligingscamera’s

Goedkope beveiligingscamera’s kunnen op dezelfde manier als de babymonitor gehackt worden. Maar ook duurdere varianten die het beeld naar smartphones streamen zijn niet veilig! Hackers kunnen de opgeslagen beelden ophalen of de apparaten uitschakelen, iets waar inbrekers baat bij hebben.

Pacemakers

Wat? Dit is niet alleen iets van televisie, hackers kunnen echt pacemakers van mensen uitschakelen. Medische bedrijven die pacemakers maken doen er alles aan om dit te voorkomen en houden de apparaatjes van hun klanten goed in de gaten. De ‘gewone’ consument loopt dus geen groot gevaar.

Speakers met spraakbesturing

Ze worden steeds populairder: speakers die je bestuurt met je stem. Je hoeft alleen maar iets te zeggen en jouw favoriete nummer schalt uit de boxen. Heel handig als je lui op de bank ligt en geen zin hebt om op te staan, maar helaas wel gevoelig voor hackers. Als je speakers gehackt worden kunnen hackers meeluisteren met wat jij zegt en bijvoorbeeld gevoelige informatie verzamelen. Ook kunnen de hackers via de speakers bij de andere verbonden apparaten inbreken en erachter komen of je thuis bent of niet. Haal dus haal altijd de stekker eruit als je lang weg bent.

Pagina 1/2