Alles wat je moet weten over een verbouwingshypotheek

verbouwingshypotheek

Zo ga je er goed voorbereid mee aan de slag

Als je aan het nadenken bent over het verbouwen van je huis, is het verstandig om je te verdiepen in de verschillende financieringsmogelijkheden. Een van die mogelijkheden is een verbouwingshypotheek. In dit artikel leggen we je uit wat een verbouwingshypotheek is, hoe je deze kunt aanvragen en wat je kunt verwachten.

Wat is een verbouwingshypotheek?

Wat allereerst belangrijk is om te vermelden: een verbouwingshypotheek is geen specifieke hypotheekvorm waar je voor kunt kiezen. Je sluit namelijk een hypotheek af of verhoogt jouw bestaande hypotheek met het doel de verbouwing te bekostigen. Vaak gaat het om een tweede hypotheek die je bovenop de bestaande afsluit. Op deze manier kun je de kosten voor de verbouwing uitsmeren over de gehele looptijd van de hypotheek. Je betaalt iedere maand een bepaald bedrag aan rente en aflossing.

Ook zou je kunnen kiezen voor een kortere looptijd. Dat betekent wel dat je maandelijks meer aan aflossing kwijt bent. Echter is het zo dat je, als je hiervoor kiest, minder rente betaalt over de hele looptijd en dus eerder van je hypotheekschuld af bent. Je kunt er ook voor kiezen om binnen je huidige hypotheek een onderhandse verhoging af te spreken. Als je je hypotheek namelijk voor een hoger bedrag hebt inschreven dan wat er momenteel openstaat, kun je je hypotheek verhogen met dat extra bedrag. Hiervoor hoef je geen bezoek te brengen aan de notaris, wat bij een tweede hypotheek wel altijd het geval is.

Overwaarde

Om de verbouwing te kunnen financieren met jouw hypotheek, heb je vaak overwaarde nodig op je huis. Dit betekent dat je huis meer waard moet zijn dan wat er momenteel open staat aan hypotheekschuld. Jouw (jullie) inkomen zal opnieuw moeten worden getoetst om zeker te weten dat de maandlasten voor de extra hypotheek ook echt kunnen worden opgebracht. Daarnaast zal de hypotheekaanbieder ook vragen naar een taxatie van de woning. Men kijkt hierbij naar de verwachte taxatiewaarden na de verbouwing.

Kan ik een verbouwingshypotheek afsluiten?

Of je een verbouwingshypotheek kunt afsluiten is helemaal afhankelijk van wat de woning waard is, hoeveel de lopende hypotheek bedraagt en wat het inkomen van de aanvrager is. Je kunt maximaal 100% van de woningwaarde lenen (of eventueel 6%, mits deze extra 6% wordt gebruikt voor verduurzamende maatregelen zoals het opnieuw isoleren van de woning, of het plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen). Dit betekent dat je de hypotheek alleen zou kunnen verhogen als de openstaande hypotheek minder dan 100% van de woningwaarde is na de verbouwing. Je gebruikt dus een deel van de overwaarde voor de financiering van de verbouwing. Wil je zeker weten hoe het allemaal zit, maak dan een afspraak met de specialisten van Van Bruggen Adviesgroep. Zij weten van de hoed en de rand en kunnen je vast en zeker verder helpen en uitzoeken of je in aanmerking komt voor een verbouwingshypotheek.

Lees ook: Er is hoop: hypotheekrentes dalen licht na wekenlange stijging

Bron: Van Bruggen | Beeld: Unsplash, Paul Kapischka