Pas op met automatische robotgrasmaaiers voor baby egels in de tuin

De robotgrasmaaiers kunnen baby egels verminken of vermalen

Steeds vaker vallen jonge egels ten prooi aan robotgrasmaaiers. De diertjes worden verminkt door de automatische robotgrasmaaiers en soms zelfs vermalen in de tuin. Om deze redenen luidt Egelwerkgroep Nederland de noodklok. De organisatie deelt een dringende oproep waarbij ze mensen waarschuwen om de robotgrasmaaiers niet in de nachten aan te laten staan. In de nachten zijn de egeltjes juist het meest actief en een doelwit voor de vlijmscherpe messen van de robotgrasmaaiers. De organisatie adviseert om de robotmaaiers overdag te laten draaier of om de botssensoren en beschermkap van de maaiers lager af te stellen.

De kleine baby egels zijn nog niet snel genoeg om aan de gevaarlijke robotgrasmaaiers te ontsnappen. 

Automatische robotgrasmaaiers

De afgelopen vijf jaar is de populariteit van de automatische grasmaaiers flink toegenomen. Dat is niet heel vreemd, want de slimme machines schelen een hoop tijd en energie in de tuinen met veel gras. Met behulp van metalen draden die aan de randen van een gazon zijn aangebracht, navigeren de maaiers. Na een geprogrammeerde maaibeurt keren ze met afval en al weer terug naar het oplaadstation. Helaas is de kans ook erg groot dat ze tijdens hun werk slachtoffers maken.

Verminkte egels

De Egelwerkgroep Nederland laat weten dat er steeds vaker verminkte egels worden binnengebracht bij opvangcentra. In de meeste gevallen zijn de egeltjes dan ook slachtoffer geworden van de automatische grasmaaiers. “Egelverzorgers zien een opvallende toename van ernstige verwondingen op met name de rug”, vertelt Merel Klaarmond van de Egelwerkgroep. ’s Nachts raken vooral de jonge egels gewond door de ‘moordmachine’s’. Dit kan gebeuren omdat de machines niet stoppen als ze kleine obstakels registreren. Met andere woorden: de grasmaaiers slaan niet af als ze een egeltje treffen en maaien rustig door.

Tips

Om het aantal verminkte of gedode egeltjes te verminderen, komt de organisatie met een aantal tips om de kans op slachtoffers tot een minimum te beperken. “Laat de maaier alleen overdag werken, verwijder alle dieren van het gazon en koop een toestel met een lage rand en de nodige veiligheidsmechanismen zoals messen die bij obstakels automatisch inklappen.”

Lees ook: Zet een bakje water in de tuin voor de dorstige egeltjes

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: AD, Egelwerkgroep Nederland | Beeld: PxHere