Beïnvloedt de volle maan je nachtrust?

volle-maan

Of is dat een fabel?

We horen vaak dat de volle maan invloed heeft op allerlei zaken, waaronder op onze nachtrust. Maar is dat eigenlijk wel zo? Slaapexpert Alies Coster ging met Margriet in gesprek om voor eens en voor altijd antwoord te geven op die vraag.

Veel beweringen

Het verschijnsel volle maan komt net iets vaker dan eens per maand voor. De maan staat dan helemaal rond aan de hemel. Op het moment dat wij de volle maan zien, betekent dat dat hij precies aan de andere kant van de aarde staat dan de zon. Er worden altijd allerlei beweringen over deze tijd gedaan, onder andere dat je libido hoger wordt en je slechter slaapt. Als gevolg van het slaapgebrek zou je er overdag ook nog eens prikkelbaar door worden. Wat is daar nou van waar?

Wetenschappelijke onderbouwing

Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken, onder andere uit Zwitserland en Zweden, waaruit naar voren komt dat de maandstand invloed heeft op je slaapkwaliteit. Aan die onderzoeken hebben echter maar kleine groepen mensen meegedaan. Of die groepen volledig representatief zijn voor de mensheid in het algemeen, kan niet met zekerheid worden gezegd. Ook werden er bij die onderzoeken geen objectieve meetapparaten gebruikt. Bovendien heeft het Max Planck instituut ook onderzoek naar dit onderwerp gedaan en het tegenovergestelde resultaat gevonden. Zij onderzochten de invloed van de volle maan op de slaapkwaliteit van een grotere groep mensen en vonden geen verband tussen die twee zaken.

Verschillende energieën

Toch lijkt er tijdens volle maan wel op dat veel mensen andere energieën voelen, aldus Coster. Er zijn mensen die geloven in de maankracht. Zij geloven dat er meer energieën naar de aarde worden gestuurd op het moment dat het volle maan is. Het zou onder andere invloed hebben op eb en vloed bij de zee, maar ook op onze emoties en ons lichaam. De onrust die de energieën veroorzaken, zou er ook voor zorgen dat we slecht(er) slapen tijdens volle maan. Het zou volgens Coster verklaren waarom onze emoties en slaapkwaliteit all over the place zijn. Om de invloed van de volle maan op onze nachtrust wetenschappelijk te kunnen onderbouwen, is echter meer onderzoek nodig.

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, filmplusdigital