Belangrijk: smeer bij ijskou de poten van je hond in met vaseline

hondenpootjes

Je doet je hond er een groot plezier mee

We hebben het vandaag al veel vaker gezegd: het wordt koud in Nederland. Leuk voor ons natuurlijk -althans, voor degenen die houden van schaatsen op natuurijs-, maar niet voor iedereen is de kou even prettig. Voor je hond is het namelijk uitermate vervelend.

Het kan zelfs fatale gevolgen hebben.

Strooizout

Niet per se omdat het koud is -honden hebben natuurlijk kussentjes onder hun pootjes die hen beschermen voor kou of hitte- maar meer doordat er deze week massaal met zout gestrooid zal worden om gevaarlijke verkeerssituaties te voorkomen. Heel goed voor onze veiligheid, maar minder goed voor de pootjes van je geliefde viervoeter. Honden kunnen namelijk erg veel last krijgen van het strooizout en een te grote hoeveelheid kan zelfs dodelijk zijn.

Voorkomen

Wanneer het zout aan de poten van je hond blijft zitten, likt hij deze schoon zodra hij weer rustig in zijn mandje ligt. Dit kan schadelijk zijn en een te grote hoeveelheid -tussen de 1,9 en 3,7 gram- kan zelfs fatale gevolgen hebben. Klachten zoals braken, diarree of neurologische problemen kunnen tot 72 uur na het oplikken optreden, waardoor het voor hondeneigenaren niet altijd makkelijk is om de oorzaak te achterhalen. Deze gevaarlijke situatie kun je voorkomen door voor de wandeling de poten van je viervoeter in te smeren met een speciale balsem of vaseline. Was na de wandeling direct de poten met lauwwarm water.

Lees ook: Hilarsich: dit zegt het sterrenbeeld van je hond over z’n karakter

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Libelle | Beeld: Pixabay