Spoor de stiekeme verbruikers in je huis op en bespaar op de energierekening

energierekening
Je kunt al gauw 100 euro besparen op de energierekening

We kunnen niet meer leven zonder onze elektrische apparaten. Natuurlijk zijn de televisie en alles daaromheen luxe producten, maar ook die zijn niet meer uit ons huishouden weg te denken. Net als het koffiezetapparaat, de magnetron, waterkoker en de stofzuiger: we kunnen eigenlijk niet meer zonder. Fabrikanten proberen hun producten zo zuinig mogelijk te maken, maar er zijn alsnog veel apparaten die ongemerkt energie slurpen. En dat jaagt je op de kosten. Zo breng je de energierekening omlaag.

Ga op zoek naar grootverbruikers in huis.

Oude toestellen

Oudere toestellen als koelkasten, wasmachines, vriezers en televisies zijn vaak veel minder zuinig dan nieuwere modellen. Er zijn zelfs types met energielabel A+++! Is een van jouw apparaten eigenlijk wel aan vervanging toe? Dan scheelt het op lange termijn in de portemonnee om voor een zuiniger model te kiezen. Hiermee kun je wel 20 tot 50 procent besparen. Op de totale energierekening kan alles bij elkaar zo’n 100 euro schelen.

Verlichting

Kies voor led-verlichting! Deze lampen zijn bij aanschaf iets duurder, maar gaan een stuk langer mee én zijn energiezuinig.

Sluimerverbruik

Wil je echt graag dat de kosten van je energie omlaag gaan, dan ben je slim als je stekkers ’s nachts uit het stopcontact haalt. Ook de televisie en decoder op standbye slurpen nog stroom. Hetzelfde geldt voor het klokje van de magnetron, je telefoonlader, het lichtje van je koffiezetapparaat en de houder van je elektrische tandenborstel. Maak voor het slapengaan een rondje om de stekkers eruit te trekken. Handiger nog: gebruik een verdeeldoos die je in één keer uit kunt zetten. Handig bij de televisie, bijvoorbeeld! Zo zet je in één keer de televisie, decoder en eventueel andere apparaten uit.

Bezuinigen

Andere dingen die je kunt doen om energie te besparen zijn bijvoorbeeld je diepvries een paar keer per jaar te ontdooien zodat hij optimaal werkt. Haal voor vakanties je koelkast leeg en schakel hem uit. Draai geen halve wasjes, maar wacht tot de trommel zo vol mogelijk zit. Hetzelfde geldt voor de droger. Doe een deksel op de pan, zo is je eten sneller gaar en draai een elektrische kookplaat voordat het eten klaar is al uit, hij blijft nog een tijdje warm. Ook de oven kan eerder uit, hij blijft nog wel warm.

Lees ook: De 5 grote voordelen van glasvezel

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pixabay