Besparen op de energierekening? Houd deze apparaten in de gaten

energierekening besparen

Deze apparaten zijn echte energieslurpers

Met de continu stijgende prijzen voor brandstof en energie, letten we extra goed op de centen. Maar hoe kun je nu het best besparen op de energierekening qua apparatuur in huis? Wij geven je enkele tips.

Oude apparaten

Een belangrijke plek om te kijken naar besparingen, zijn oudere apparaten die je regelmatig gebruikt. Oude koelkasten of vriezers kunnen bijvoorbeeld flink meer stroom verbruiken dan een vergelijkbaar nieuw model. MilieuCentraal meldt bij Max Vandaag dat een koelkast met vriezer van 15 jaar oud ongeveer 380 kilowattuur verbruikt. Een nieuwer model kan echter al toe met 160 kilowattuur. Tel uit je winst: dat komt neer op ongeveer €50 per jaar.

Energielabels

Ook raadt MilieuCentraal aan om goed op de energielabels te letten.  Het is bovendien goed te weten dat deze voor bijvoorbeeld televisies in 2021 vernieuwd zijn. Waar je tv voor 2021 misschien een A++-label had, kan dat nu bijgesteld zijn naar een F. Daarom is het dus de moeite waard om eens na te gaan of er geen betere, zuinigere producten op de markt zijn. De techniek staat immers niet stil. Houd hoe dan ook in je achterhoofd dat hoe groter het scherm, hoe meer energie deze verbruikt. Is dat grote scherm een flink hogere energierekening dan écht waard?

Let op: niet voor álle producten zijn de energielabels vernieuwd. Wel geldt dit voor vaatwassers, wasmachines en wasdroogcombinaties, koel-vrieskasten en beeldschermen. In 2025 moeten alle andere productgroepen volgen.

Kokend water

En als jij kokend water nodig hebt, hoe regel je dit dan? Met een ouderwetse fluitketel op het fornuis, een handige waterkoker, of zelfs een extra moderne kokendwaterkraan? MilieuCentraal stelt dat die laatste optie vaak juist geen energiezuinige keuze is. “In de meeste huishoudens is een kokendwaterkraan géén zuinige keuze. Je bespaart er eigenlijk alleen energie mee als je een paar keer per dag een klein beetje water nodig hebt (bijvoorbeeld 1 kopje) én je met een waterkoker of fluitketel vaak meer water kookt dan je gebruikt. Zet je meestal een hele pot thee, of warm je altijd precies op wat je gebruikt? Dan kost de kokendwaterkraan meer energie.” Kortom: nieuwer is niet altijd beter!

Lees ook: 5 thermostaat tips: zo bespaar je fors op je energierekening

Bron: Max Vandaag | Beeld: Unsplash, Remi Godet