Bewezen: we maken vooral ruzie met onze partner over het avondeten

Ruzie-met-partner

Maak jij weleens ruzie over het eten?

Wanneer je in een relatie zit, kan het weleens voorkomen dat je ergens heel anders over denkt dan je partner. Hierdoor ontstaan discussies en misschien zelfs wel ruzies. Toch gaan de meeste ruzies niet over het salaris of een afspraak niet nakomen, maar over het eten. Jazeker, uit een onderzoek blijkt dat we vooral ruzie maken over wat we gaan eten. 

Over het eten

Het is elke dag een raadsel wat je nu weer op tafel gaat zetten. Het maakt het dan ook niet makkelijker als je een partner hebt die het ook niet weet. Voor je het weet zit je in een verhitte strijd over een onbenullig onderwerp zoals het avondeten. Van alle ondervraagde deelnemers geeft twee derde toe minstens één keer per week ruzie te maken over het huishouden, en dan met name over wat ze gaan eten. Hierbij gaat het vooral om de vragen wie de boodschappen gaat doen en wie er gaat koken.

Meehelpen in het huishouden

Ook na het eten ontstaan er veel discussies, want wie maakt er schoon? Vooral vrouwen vinden de mate van meehelpen in het huishouden belangrijker dan mannen. Zo geeft een derde aan dat ze haar relatie zou verbreken als haar partner nooit iets zou uitvoeren. Dit is overigens wel goed te verklaren, zegt een advocaat gespecialiseerd in scheidingen. “Houding en gedrag wordt vaak als belangrijkste reden aangehaald voor de breuk, maar verrassend vaak komen dat soort klachten voort uit relatief triviale huishoudelijke problemen. Discussies over wie het meest kookt of opruimt kunnen de laatste druppel zijn, eerder dan gewichtigere zaken als trouw, die je misschien zou verwachten.

Kinderen

Niet alleen partners ruziën hierover, maar ook ouders met kinderen. Gemiddeld hebben ouders 2184 keer per jaar een discussie met hun kinderen over het eten. Dit is overigens geen lange strijd, want een ruzie tussen een moeder en een kind duurt gemiddeld acht minuten. De ruzies ontstaan vooral uit irritaties van de kinderen, zoals klagen over het eten en het eten niet willen opeten.

Lees ook: De uitgaves van je partner aankaarten? Zo voorkom je een ruzie over geld

Bron: Amayzine | Beeld: iStock