Bladeren in de tuin? Dit is waarom je ze beter kunt laten liggen

bladeren-in-de-tuin

Ze hebben namelijk veel voordelen

Het is weer de tijd van het jaar waarin de bladeren massaal van de bomen vallen. Staat er een boom in je eigen tuin of in die van de buren, dan is de kans groot dat er heel wat bladeren bij jou op de grond belanden. Het liefst zou je die natuurlijk allemaal weghalen, maar dat kun je beter niet doen.

Bescherming tegen vrieskou

Bladeren kunnen er niet alleen voor zorgen dat je tuin rommelig oogt, maar ze kunnen ook behoorlijk nat en glad worden. Niet gek dus dat je ze het liefst allemaal opruimt. Toch kun je dat beter niet doen, omdat bladeren vorstgevoelige planten tegen de kou beschermen zodra het gaat vriezen. Haal je ze wel weg, dan is de kans dus groot dat die planten doodvriezen.

Gratis compost

Bladeren zijn overigens niet alleen handig als beschermlaag voor planten, maar helpen ook om de grond te beschermen. Ze zorgen er namelijk voor dat de grond meer vocht kan absorberen en vasthouden tijdens regenachtige periodes. Laat je bladeren liggen, dan verpulveren ze bovendien langzaam. Dat zorgt er op de lange termijn voor dat je gratis compost hebt, waarmee je voedingsstoffen van planten weer terug kunt geven aan de natuur.

Voordelen voor dieren

Naast de voordelen voor de natuur hebben bladeren op de grond ook voordelen voor dieren. Onder andere wormen en pissebedden leven onder de bladeren en eten ervan. Vogels en egels komen erop af, omdat ze de dieren onder de bladeren willen eten. Bladeren in de tuin houden de biodiversiteit dus goed in stand.

Toch wel opruimen

Wat bladeren in de tuin betreft geldt voor grootste gedeelte dus: lekker laten liggen. Er zijn echter wel meerdere plekken die je toch beter bladvrij kunt maken, namelijk de vijver, het gazon, de dakgoot en het voetpad. Laat je bladeren in de vijver liggen, dan gaan ze rotten en wordt het zuurstofgehalte in de vijver te laag. Bladeren op het gazon zorgen ervoor dat er geen licht meer bij het gazon kan komen, wat bruine plekken oplevert.

Laat je bladeren in de dakgoot liggen, dan kan dat ervoor zorgen dat de dakgoot te vol raakt en water niet meer goed weg kan stromen. Tot slot is het weghalen van bladeren op het voetpad vooral voor je eigen veiligheid, omdat je dan niet meer het risico loopt dat je uitglijdt en valt.

Lees ook: Feit of fabel: kan te veel tandpasta gebruiken ongezond zijn?

Bron: Margriet | Beeld: Pexels