8 tips om je bloemen mooi te houden met warm weer

Bloemen warm weer

Zo geniet jij nóg langer van je boeket

Van een boeket verse bloemen op de vaas word je toch altijd vrolijk? Dan wil je er natuurlijk ook zo lang mogelijk van genieten. Tijdens warme, zomerse dagen hebben jouw bloemen wel wat extra aandacht nodig. Wij geven je 8 tips om jouw bloemen lang mooi te houden.

1. Water, water, water

De eerste tip: zorg voor genoeg water in de vaas. Net als wij, hebben ook bloemen wat extra water nodig als het warm is. Het beste is om het water om de dag te verversen. Met deze hoge temperaturen verdampt het water sneller en zo voorkom je watertekort. Gebruik ook altijd snijbloemenvoeding in het water, dit kun je halen bij de bloemist.

2. Schuin aansnijden

Het schuin aansnijden van je bloemen is een van de belangrijkste dingen om te doen. Doe dit elke keer als je je bloemen op de vaas zet. Sowieso de eerste keer, maar ook elke keer dat je het water ververst. Door de stelen schuin aan te snijden creëer je een verse wond, waardoor ze het water beter opnemen.

3. Vermijd de zon

Denk na over de plek waar je jouw boeket neerzet. Zet de bloemen niet in de felle zon, of op een plek waar de zon later op de dag komt. Direct zonlicht is namelijk niet goed voor de bloemen. Kies voor een beschutte plek waar geen zon komt.

4. Verhuizen

Verhuis je bloemen ’s nachts naar een koele plaats in het huis, zoals de kelder of garage. Doordat het daar koeler is, gaan de bloemen langer mee. Het is wat verhuiswerk, maar je bloemen zullen je dankbaar zijn.

5. Lelijke bloemen verwijderen

Zit er een bloem in je boeket die lelijk wordt? Haal deze er dan uit! Andere bloemen kunnen hier last van krijgen en dat wil je natuurlijk niet. Het is misschien zonde van die mooie bloem, maar op deze manier blijft de rest van je boeket wel langer staan.

6. Uit de tocht

Als de zon volop schijnt is het heerlijk om alle ramen en deuren in huis tegen elkaar open te zetten, zodat het even lekker doorwaait. Helaas zijn je bloemen hier iets minder blij mee. Bloemen kunnen niet goed tegen tocht en daarom is het belangrijk om ze uit de tochtstroom te houden.

7. Slim kiezen

Niet alle bloemen zijn even sterk en de ene bloem kan beter tegen warmte dan de anderen. Denk daarom goed na welke bloemen je kiest. Goede opties zijn: Zonnebloemen, delphiniums, gladiolen, alstroemeria’s of gerbera’s.

8. Vermijd de fruitmand

Staan je bloemen naast de fruitmand? Dan is het verstandig om een van de twee te verhuizen. Fruit produceert namelijk ethyleengas en daardoor verwelken je bloemen in een hoger tempo.

Lees ook: Van deze 14 bloemensoorten kan je zelf droogbloemen maken

Bron: Fleurop, Margriet | Beeld: Unsplash