Een bordje met ‘verboden toegang’ ophangen: mag dat zomaar?

verboden toegang

En hoe zit het eigenlijk met parkeren op iemands oprit?

Vaak zie je ze op schoolpleinen en bedrijventerreinen hangen, maar ook weleens voor woningen: die donkerblauwe bordjes met daarop in witte letters ‘verboden toegang’. Maar hoe zit het eigenlijk met die bordjes, mag je die zomaar zelf ophangen? RTV Drenthe zocht het uit in de rubriek Zoek het uit!

Verboden toegang

Onder de witte koeienletters staat vaak Artikel 461 vermeld in de volgende vorm: ‘Art. 461 Wetb. v Strafr’. Dit houdt in dat je ergens niet mag komen en dat het ook strafbaar is volgens Artikel 461 van het Wetboek van Strafrecht. Maar wat houdt Artikel 461 eigenlijk in? In het wetboek staat: “Hij die, zonder daartoe gerechtigd te zijn, zich op eens anders grond waarvan de toegang op een voor hem blijkbare wijze door de rechthebbende is verboden, bevindt of daar vee laat lopen, wordt gestraft met een geldboete van de eerste categorie.”

Simpel gezegd: je mag ergens niet komen én je mag er ook geen vee laten lopen. Dit moet echter wel duidelijk kenbaar worden gemaakt, met bijvoorbeeld een ‘verboden toegang’-bord.

Boete

Overtreed je Artikel 461? Dan kun je een geldboete krijgen van de eerste categorie. Dit is maximaal 435 euro, exclusief administratiekosten. Afhankelijk van de agent in kwestie kun je ook een lagere boete krijgen. Als je bijvoorbeeld per ongeluk ergens bent waar je niet mag komen, zul je waarschijnlijk niet gelijk de volle mep hoeven te betalen.

Ook kinderen tot 16 jaar hoeven niet gelijk 435 euro te dokken. Voor hen zijn boetes altijd de helft lager. Overtreden zij Artikel 461? Dan kunnen zij een boete krijgen van maximaal 217,50 euro, exclusief administratiekosten.

Zelf ophangen: mag dat?

Je hebt een mooie woning en tuin en wil liever niet dat andere mensen deze zomaar betreden. Mag je dan zelf een ‘verboden toegang’-bord ophangen? Ja, dat mag, mits je een omheind terrein bezig of beheert. Elk privéterrein valt namelijk onder Artikel 461 van het Wetboek van Strafrecht. Het moet hierbij duidelijk zijn waar het privéterrein begint en eindigt.

Om diezelfde reden mag je ook zelf een ‘verboden te parkeren’-bord ophangen, al dan niet met een ‘wegsleepregeling van kracht’-bordje eronder, op je eigen terrein. Of het bord ook daadwerkelijk rechtsgeldig is en de Wegenverkeerswet en de bijbehorende verkeersregels op foutparkeerders van toepassing zijn? Dat hangt af van het antwoord op de vraag of het parkeerterrein voor iedereen toegankelijk is.

Parkeren op open terrein

Is je terrein niet afgesloten met een hek of slagboom? Dan mag iedereen hier parkeren, of het nou om privé-eigendom gaat of niet. Voor de Wegenverkeerswet valt het terrein namelijk onder de openbare weg, omdat het voor iedereen vanaf de openbare weg toegankelijk is. Dat betekent dat de normale verkeersregels van kracht zijn, inclusief de reguliere parkeerregels.

Je raadt het al: dit geldt dus ook voor je oprit. Tenzij je een heel bijzondere oprit hebt die is afgesloten met een hek of slagboom, valt je oprit onder de openbare weg. Dit betekent dan ook dat je op andermans oprit zou mogen parkeren. Of je buren daar heel blij van worden, vragen we ons echter af…

Lees ook: Inparkeren? Mensen met dit sterrenbeeld zijn er het allerslechtst in

Bron: RTV Drenthe, Parkeerbord.nl | Beeld: Unsplash, Ronan Kruithof