‘Bij brand geen lift’, gaat dit nog wel op?


Mag je bij brand een lift gebruiken?

Het is velen van ons van jongs af aan al aangeleerd en het zit ook aardig ingebakerd: bij brand mag je geen lift gebruiken. Maar is dat tegenwoordig nog wel zo? En hoe zit het dan met ouderen die in seniorenflats wonen. Zij zijn vaak slecht ter been en kunnen vaak niet of niet snel genoeg de trap afkomen.Wat doe je dan?

Veel ouderen weten niet wat ze moeten doen bij brand.

Brand

De ouderenbond ANBO heeft een onderzoek uitgevoerd op het gebied van brand en vluchtroutes. Daaruit bleek dat 85 procent van de ouderen op de eerste verdieping of hoger woont. Daarbij is 60 procent van de senioren niet goed op de hoogte van eventuele vluchtplannen en denkt maar liefst 98 procent dat ze nooit de lift mogen nemen bij brand. En dat terwijl veel ouderen niet goed de trap af kunnen komen.

Liftinstituut

Het Liftinstituut nam vandaag deel aan het congres ‘Liftgebruik bij Brand’. Zij pleiten dat eigenaren van gebouwen en seniorenflats nagaan wat de beste vluchtroute is voor mensen die slecht ter been zijn. Daarbij zou dus eventueel een lift moeten worden ingezet. De reden waarom we geen lift mogen gebruiken bij brand is vaak omdat de brandweer deze moet gebruiken of omdat ze simpelweg niet werken bij brand. Dit wil het Liftinstituut graag anders zien. Ze stellen voor om in het geval van meerdere liften ten minste één lift in te zetten voor mensen die slecht ter been zijn.

Vluchten

Ook het Instituut Fysieke Veiligheid heeft een onderzoek omtrent brandveiligheid uitgevoerd. Daaruit bleek dat 50 procent van de mensen die omkomen bij brand 60 jaar of ouder is. Daarom is het nu hoog tijd dat er andere maatregelen getroffen worden en dat er nieuwe voorlichtingen komen over vluchtroutes bij brand. Wel geeft een woordvoerder van het Liftinstituut toe dat het gebruik van een lift bij brand gevaarlijk kan zijn. Als de lift uitvalt en je vast komt te zitten, zit je als het ware in een oven. Helaas is voor veel ouderen de enige andere optie om moeizaam van de trap te lopen of van het balkon te springen, zoals Betty Braat (82) bitter toegeeft.

Lees ook: Vaker brand bij gezinnen met kinderen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pxhere