Brandt je kaars alleen op in het midden? Het komt door deze veelgemaakte fout

Door deze fout eindig je met een soort tunnel middenin je sierkaars

Kaarsen zijn prachtige sfeermakers en kunnen elk interieur opfleuren. Soms eindigen we echter met een kaars waarbij alleen de binnenkant in een tunnelvorm opbrandt. Hoe kan dat toch?

Niet zomaar uitblazen

Kaarsen aansteken is geen hogere wiskunde. Gewoon een vlammetje bij de lont houden, toch? Maar blijkbaar maken mensen vaak een fout wanneer ze de prachtmakers weer uitblazen en hierdoor eindigen we vaak met een kaars waarbij alleen de binnenkant opbrandt als een tunnel. 

Kaarsgeheugen 

Net zoals onze spieren een spiergeheugen hebben, heeft ook kaarsvet een soort kaarsgeheugen. Het brandt op dezelfde manier verder zoals het de eerste keer deed. Steek je een kaars aan, maar blaas je ‘m na een minuut weer uit? Dan bevindt zich rondom de lont een klein holletje met gesmolten was. Steek je de kaars de volgende keer weer aan? Dan brandt de kaars in datzelfde patroon weer verder. De zijkanten van de kaars worden dus niet meer meegenomen, waardoor een ‘tunnel’ ontstaat.

Voorkomen

Als je de volgende keer weer een kaars aansteekt, is het belangrijk dat je ‘m lang genoeg laat branden tot de bovenste laag van de kaars in de breedte is gesmolten. Als je de kaars daarna uitblaast, onthoudt het de eerstvolgende keer dat je het aansteekt hoe het verder moet branden. Zo simpel is het!

Lees ook: Wat? Blijkbaar kunnen kaarsen over de datum gaan

Bron: Her Family | Beeld: Unsplash, Sixteen Miles Out