Broodje aap-verhaal of niet? ‘Muggen komen op licht af’: DIT is het antwoord!

mug

Komen muggen echt op licht af?

Zodra de ‘r’ uit de maand is, is het weer tijd voor de aller-irritantste bijkomstigheid van de lente en zomer: de mug. Het gezoem, het geprik, de jeuk: wij worden er helemaal gek van. Zodra het donkerder wordt ’s avonds roepen we dan ook regelmatig dat het licht écht uit moet of het raam dicht, anders komen die ellendelingen binnen en zie er dan nog maar eens vanaf te komen.

Licht aan
Maar komen ze wel echt op het licht af, of op iets anders? Muggen-expert Bart Knols, medisch entomoloog en schrijver van het boek Mug ontkracht meteen de mythe dat muggen op licht af komen, zoals nog steeds veel mensen denken. “Ze komen af op lichaamsgeur,” vertelt hij EditieNL. “Wel is het zo dat je onder een lamp vaak meer insecten ziet. Maar dat zijn geen muggen.” Angstvallig het licht uithouden om de steekbeesten op afstand te houden heeft geen enkele zin. Sterker nog, het is zelfs beter om het licht aan te laten als je slaapt om de insecten te weren.

Lichaamsgeur
Muggen kunnen zich in het licht juist slechter oriënteren dan in het donker. Vandaar dat ze pas echt gaan steken als het licht uitgaat! De beesten komen af op lichaamsgeur, dit verklaart ook waarom één persoon altijd meer gestoken wordt dan de ander. Ze hebben een voorkeur! Als je alleen bent, zal een mug je altijd steken. Als je samen bent, kiest de mug de persoon uit die voor hem de aantrekkelijkste lichaamsgeur heeft. Ook zweet is belangrijk, de beestjes houden van zweetvoeten. Douchen voor het slapengaan is dan ook een must als je de muggen op afstand wil houden.

Bron: Margriet | Beeld: Pexels