Brrr… Deze Aziatische ‘monsterwesp’ komt binnenkort naar Nederland

Deze ‘monsterwesp’ komt volgens experts onze kant op

Wie niet gek is op wespen wordt niet vrolijk van dit nieuws, want volgens experts rukt de Aziatische hoornaar binnenkort op naar Nederland. Deze ‘monsterwesp’ is twee keer zo groot als de normale variant, kan heel vervelend steken en is bijzonder gevaarlijk voor honingbijen. En dit kan heel vervelende gevolgen hebben voor de voedselproductie voor de mens… 

Chinees aardewerk
De wesp kwam in 2004 voor het eerst naar Europa, nadat ze in potten zaten verstopt die in China aan land kwamen. De hoornaar verspreidde zich daarna over Frankrijk en Spanje en de laatste maanden is hij ook gespot in Groot-Brittanië en België. Onderzoeker Tjeerd Blacquière van de Wageningen Universiteit waarschuwt dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de monsterwesp ook in Nederland opduikt: “In Vlaanderen is hij op ongeveer 40 kilometer van de Nederlandse grens gesignaleerd. Dat toont aan dat hij ook in ons Nederlandse klimaat waarschijnlijk prima kan overleven.”

Invasieve Exoten
De Aziatische hoornaar staat sinds augustus 2016 op de lijst van zogenaamde ‘invasieve exoten’ van de EU. Dit betekent dat EU-landen verplicht zijn om het insect op te sporen en te vernietigen, vooral omdat hij een ernstige bedreiging vormt voor honingbijen en andere kleine insecten. De zorg bestaat hierom dat de populatie honingbijen in Europa afneemt, waardoor sommige planten minder worden bevrucht en het ecosysteem gaat wankelen. De kans op mislukte oogsten en lagere voedselproductie neemt zo toe. Hierna geeft de wesp ook overlast voor mensen, want ze kunnen gemeen steken. De nesten van de Aziatische hoornaar zijn aanzienlijk groter dan die van zijn soortgenoot, de Europese hoornaar. Ook zijn ze veel agressiever: ze kunnen wel vijftig honingbijen per dag verorberen. Wij hopen dat dit ons en de bijen bespaard blijft!

Wil je dit onthouden? Bewaar de handigste tips en weetjes op Pinterest!

Bron: AD | Beeld Wikipedia