Belangrijk: onderneem nú actie als je de buxussen in de tuin wilt behouden

Grote kans dat ze het anders niet overleven komende periode…

Wil je dat je geliefde buxus in de tuin nog een tijdje mee gaat? Dan is het nu de tijd om actie te ondernemen. VTM Nieuws sprak met Marleen van der Velden van de Landelijke Gilden: “Nu zijn de meeste rupsen uitgekomen. Als je ze nu niet aanpakt, eten ze alle blaadjes op.”

Met deze tips ben je nog op tijd om je geliefde buxussen te redden.

Groot probleem

Ook woordvoerder van Natuurpunt, Hendrik Moeremans erkent het probleem. “Het probleem wordt elk jaar groter, we krijgen steeds meer meldingen. Dat komt omdat er voldoende buxussen zijn en dus voldoende voedsel voor de rupsen. Waar buxus is, zijn rupsen”, aldus Moeremans. Inmiddels zijn de meeste rupsen nu uitgekomen. “Wacht niet meer te lang om de rupsen weg te halen, want anders ontpoppen die zich tot vlinders, die dan opnieuw eitjes leggen”, legt Van Der Velden van de Landelijke Gilden uit. “Op die manier wordt het probleem steeds groter en wordt de kans dat je buxussen het overleven ook steeds kleiner.”

Kale buxussen

Aan de onderzijde van de buxusbladeren vind je de kleine rupsjes die net uit het ei zijn gekomen. Na korte tijd is de schade zichtbaar doordat de rupsen grote happen uit de bladrand eten. Een groot aantal van deze rupsen kan ervoor zorgen dat de volledige plant kaal gevreten wordt. De buxus verliest echter alleen tijdelijk zijn sierwaarde, maar gaat hier gelukkig niet dood aan.

De oplossing

“Je kan de rupsen natuurlijk van de buxussen plukken”, zegt Van Der Velden. “Dat is zeer effectief, maar als je een hele tuin vol buxussen hebt staan, is dat behoorlijk ontmoedigend. Bovendien moet je het héél voorzichtig aanpakken, want het zijn behendige beestjes. Ze voelen trillingen op de plant en verstoppen zich dan.” Een andere optie is de plant bespuiten met een speciaal vergif. Alhoewel dit niet de meest populaire optie is, is het wel de meest effectieve manier volgens de expert. “Zeker bij kleine rupsen is dat heel effectief.”

Lees ook: Kom van paardenbloemen af in de tuin met dit simpele trucje

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HLN.be | Beeld: pxhere