Prikkelende planten: zó moet je een cactus verzorgen

cactus verzorgen

Ook deze onverwoestbare plantjes hebben hun eigen gebruiksaanwijzing

Cactussen zijn geliefde kamerplanten. Ondanks hun stekelige uitstraling zijn het vaak gezellige, grappige plantjes die je interieur behoorlijk kunnen opvrolijken. Cactussen staan bekend als echte overlevers, waardoor de plant heel geschikt is voor mensen die niet gezegend zijn met groene vingers. Toch moet ook deze prikkelplant op de juiste manier verzorgd worden. Wij zetten de beste verzorgingstips voor je cactus op een rijtje.

Licht

De meeste cactussoorten komen uit de woestijn en zijn daarom niet vies van een beetje zon. Kies voor je cactus dus een lichte en warme plek in huis. Idealiter krijgt de gemiddelde cactus 10 tot 14 uur zonlicht per dag. In de donkere wintermaanden lukt dit niet in ons land, maar zorg ervoor dat de plant in de zomer veel in de zon staat. In tegenstelling tot andere planten maken cactussen hun voeding aan in het donker, dus laat ze ’s nachts zo’n 10 uur op een donkere plek staan. Cactussen groeien richting het licht en kunnen daardoor ietwat scheef groeien. Draai je groene vriend dus iedere maand een keertje om, zodat hij weer rechttrekt.

Water

Een cactus heeft niet het hele jaar door water nodig. Van oktober tot en met februari is de cactus als het ware in winterslaap en zal de plant niet groeien. Er is in deze periode dan ook nauwelijks water nodig: één keer per maand water geven zou genoeg moeten zijn. Teveel water geven in de winter kan ertoe leiden dat de wortels van de plant gaan rotten. Van half maart tot eind september zit de cactus in het groeiseizoen. In deze maanden kan de plant iedere week wel een slok water gebruiken. Hoewel je zou verwachten dat de woestijnplant weinig water nodig heeft, drinkt de cactus in de zomer graag een grote hoeveelheid water. Wacht wel tot de potgrond weer opgedroogd is voor je opnieuw water geeft.

Insecten

Oei, helaas is ook de dikke huid van de cactus niet bestand tegen alle insectenplagen. Vooral schildluizen en wolluizen lusten graag een hapje van de cactus. Je kunt deze insecten herkennen als kleine, witte, koepelvormige of langwerpige schelpjes die aan de plant vastzitten. Is je cactus getroffen door een plaag? Je kunt de beestjes verwijderen met een wattenstaafje gedoopt in alcohol van de drogist. De plaag kan terugkomen, dus houd je cactus nadien goed in de gaten.

Verpotten

Om je cactus te laten groeien zul je hem daarvoor de ruimte moeten geven. Het advies luidt om een de stekelige plant iedere 2 tot 3 jaar in de lente of in de zomer te verpotten. Kies een plantenpot die 5 tot 10 centimeter breder is in doorsnee dan de huidige pot. Geef de cactus na het verpotten niet direct water, maar wacht een weekje. De plant moet namelijk eerst aan zijn nieuwe omgeving ‘wennen.’ Lukt het niet om de plant te verpotten zonder geprikt te worden? Naast huishoud- en tuinhandschoenen kun je ook bubbeltjesplastic gebruiken om je cactus veilig vast te houden. Zo blijf het ook voor jou een leuk klusje.

Lees ook: Kattenliefhebbers opgelet: deze planten zijn giftig voor je kat

Bron: Well + Good | Beeld: Pexels