Citroen: hét middel voor al je schoonmaakklusjes

Citroen

Zo gebruik je een citroen om alles fris en schoon te krijgen

Tijd voor een grote schoonmaak maar geen schoonmaakmiddelen in huis? Gelukkig heb je niet altijd schoonmaakmiddelen nodig om alles glanzend en fris te krijgen. Een citroen is een prima alternatief en is ook nog eens zo natuurlijk mogelijk. 

Zo werkt het

Het is super simpel, het enige wat je moet doen is een paar druppeltjes citroensap mengen met lauwwarm water. Let wel goed op dat citroen ook werkt als bleekmiddel, dus op sommige materialen kun je het beter niet gebruiken. Echter zijn er ook genoeg manieren om de citroenen wél als schoonmaakmiddel te gebruiken.

Geur en vlekken verwijderen

Citroen werkt perfect om geuren te maskeren en het weer fris te laten ruiken. Ruikt je koelkast niet zo lekker? Leg er een halve citroen in en je zult merken dat na een tijdje de onaangename geur uit je koelkast is verdwenen.

Naast het verwijderen van geurtjes, is citroen ook ideaal voor het verwijderen van vlekken. Doordat de citroen werkt als bleekmiddel kun je het ook gebruiken om bijvoorbeeld zweetvlekken uit een shirt te verwijderen. Let wel op dat het shirt wit is, anders kun je juist vlekken creëren doordat de citroen als bleekmiddel werkt.

Ontvetten

Naast dat citroen vlekken en geurtjes verwijdert, werkt de fruitsoort ook goed als ontvetter. Maak bijvoorbeeld je airfryer of magnetron schoon door het gebruik van een citroen. Plaats een kommetje met water en een paar druppels citroensap in je airfryer of magnetron. De airfryer zet je voor tien minuten op 180 graden aan en de magnetron voor vijf minuten. Je zult merken dat alle vet- en etensresten worden losgeweekt. Is dit nog niet het geval? Haal dan even een vochtige doek door je airfryer of magnetron heen.

Ontkalken

Heb je last van kalkaanslag in je badkamer, douche of keuken? Verwijder de kalk door middel van een citroen. Snijd de citroen door de helft en wrijf met de opengesneden kant op de plek waar de kalkaanslag zich bevindt. Even laten intrekken, afspoelen en het oppervlak is weer blinkend schoon. Het ontkalken van je waterkoker gaat ook erg gemakkelijk met een citroen: doe het sap van twee citroenen in de waterkoker en vul aan met water. Laat het even koken, een halfuurtje rusten en spoel vervolgens om. En voilà: een schone waterkoker!

Lees ook: Roestvlekken op je keukengerij? Zó kom je er snel vanaf

Bron: Libelle | Beeld: Pexels

Array