Cola zonder prik de gootsteen in? Gebruik het bij het tuinieren

cola
Cola is heel handig in de tuin

De meeste huishoudens hebben wel ergens in een koelkast of voorraadkast een fles cola liggen, voor feestjes of omdat je het zelf drinkt. Helaas is het zwarte drankje niet meer zo lekker wanneer de prik eruit is, dus dan wordt hij veelal door de gootsteen gespoeld. Dat hoeft niet meer, want je kunt cola namelijk heel goed in de tuin gebruiken!

Wij gooien het nooit meer weg.

Slakken

Voor mensen die graag een mooi bloembed of misschien zelfs een kruidentuin of moestuintje onderhouden, zijn slakken een grote overlast. Ze knabbelen alles kapot waardoor bladeren er aangevreten en lelijk uitzien en zelfs dood kunnen gaan. Eeuwig zonde, want jij hebt net zo je best gedaan op je mooie tuintje. Grijp niet meteen naar het vergif, maar probeer eens een kom te vullen met cola. De suiker in het zoete, zwarte drankje trekt slakken en naaktslakken aan, maar ze kunnen er niet in overleven door de zuren.

Pesticiden

Je kunt een kom in de tuin zetten om daar slakken in te doden. Niet alleen slakken zullen zo doodgaan, ook andere insecten voelen zich aangetrokken tot de zoetigheid, zoals mieren, wespen en muggen. In India gebruiken boeren cola ook als pesticide: ze sprayen de cola op de planten om insecten te weren. Het is goedkoper dan andere pesticiden én niet zo schadelijk voor mens, dier en plant. Coca-Cola ontkent dat cola als pesticide gebruikt kan worden.

Roest

Gebruik jij tijdens het tuinieren roestige harken en scharen? Zonde, want dat hoeft helemaal niet. Leg roestig gereedschap een nacht in een emmer gevuld met cola en je kunt ze de volgende dag gemakkelijk schoonwrijven met een oude doek. Het roest verdwijnt als sneeuw voor de zon!

Compost

De suikers in cola trekken micro-organismen aan die het afbrekingsproces starten en de zuren in het drankje helpen ook een handje. Cola is dus een goed middeltje voor de composthoop op met sneller te laten verteren.

Lees ook: Zo krijg je krassen, vlekken en beschadigingen uit je houten vloer

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Gardeningknowhow | Beeld: Videostill