Aha! Dit is de reden waarom je kat je haar graag likt

kat-haar-likken

Wat lief!

Geeft jouw kat jouw haar ook regelmatig een wasbeurt met haar tong? Katten gebruiken hun tong vaak om hun eigen vacht schoon te maken, maar soms ontkomt je haar er ook niet aan. Misschien denk je dat je haar niet schoon is als je kat hieraan likt, maar stiekem is de reden heel lief. Lees gauw verder!

Een betere band

Een kat leert van jongs af aan al om naast hun eigen vacht ook de vacht van een ander te likken. Dit leren ze doordat hun moeder ze in de eerste weken na hun geboorte nog wast. Dit is overigens niet alleen puur voor het wassen, maar het geeft ook aan dat katten zich ergens fijn voelen. Door elkaar van een wasbeurt te voorzien, krijgen katten een betere band en leren ze zich veilig bij elkaar te voelen.

Geuren in je haar

De reden dat je kat jouw haar ook regelmatig voorziet van een likbeurt, kan dus komen doordat je kat zich fijn en veilig bij je voelt. Dit is overigens nog niet wetenschappelijk onderzocht, maar het is wel aannemelijk. Een andere mogelijkheid zou zijn dat je kat zich aangetrokken voelt tot een bepaalde geur, zoals die van je shampoo of zelfs zweet.

Aandacht

Het moment wanneer je pluizenbol je haar likt kan ook het een en ander zeggen. Als je bijvoorbeeld merkt dat je kat dit vooral doet wanneer je aan het bellen bent, dan zal je kat juist aandacht vragen. Misschien merkt-ie dat je hem dan sneller zult aaien of knuffelen. Slimme beestjes!

Enne, wist je dat kat je soms ook naar de wc volgt om juist aandacht te krijgen? Lees op de volgende pagina hoe dit zit.

Pagina 1/2