Handig: zó weet je of jouw dekbed aan vervanging toe is

Dekbed

Aha!

Je dekbed wordt intensief gebruikt, en deze gaat natuurlijk niet oneindig mee. Ben jij je ervan bewust wanneer je voor het laatst je dekbed hebt gecheckt? En, belangrijker nog, weet je eigenlijk wel hoelang zo’n dekbed meegaat? Geen zorgen, hier lees je er alles over!

Levensduur van een dekbed

Laten we beginnen met de basis. Over het algemeen mag je verwachten dat een dekbed een levensduur heeft van zo’n acht tot tien jaar. Uiteraard is dit ook afhankelijk van hoe vaak je hem wast en hoe vaak je hem gebruikt. Heb je bijvoorbeeld een zomer- en een winterdekbed? Deze gebruik je slechts de helft van het jaar, en gaan dus ook langer mee.

Dekbed vervangen

Maar goed, na al die jaren weet je misschien niet precies meer hoe lang je je dekbed al gebruikt. Dus, hoe herken je nou dat jouw dekbed zijn beste tijd heeft gehad? Het antwoord is vrij simpel: licht! Haal je dekbed uit zijn hoes en houd het voor het raam terwijl de zon schijnt. Als je veel licht ziet doorschijnen, is dit een indicatie dat de vulling zijn oorspronkelijke dichtheid heeft verloren. Een dekbed dat aan vervanging toe is, behoudt vaak minder goed zijn vorm.  Daarnaast kun je ook letten op jouw nachtrust. Heb je het vaak te warm of juist te koud? Dit kan betekenen dat de ventilatie en isolatie van je dekbed niet meer optimaal zijn.

Dekbed luchten

Om de levensduur van je dekbed te verlengen, is regelmatig luchten essentieel. Tijdens de nacht verlies je veel vocht, wat oploopt tot zo’n honderd á tweehonderd liter per jaar. Lucht het dekbed elke ochtend, bij voorkeur buiten, en vermijd onmiddellijk opmaken om vocht te laten verdampen. Door je slaapkamer goed te ventileren, je dekbed wekelijks op te schudden en regelmatig te wisselen van zijde blijft je dekbed het langste mooi. Houd het dekbedovertrek bovendien wekelijks schoon en was deze volgens de voorschriften. Sweet dreams! 

Lees ook: Tips om je dekbed netjes in het dekbedovertrek te houden

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels