Deze dieren kun je beter geen brood voeren

En nee, ook geen eenden!

Het lijkt zo onschuldig; lekker naar het park of de kinderboerderij wandelen en een zak met brood mee om de eendjes en andere dieren eten te geven. Heel lief bedoeld natuurlijk, maar goed is het echter niet voor de eenden en andere dieren. Het onschuldige brood is voor sommige dieren namelijk wat junkfood voor mensen is. Welke dieren je absoluut geen brood moet voeren? We zetten ze op een rijtje.

Eenden

De meeste soorten brood zijn zeer ongezond voor dieren, maar witbrood is nog wel het ergst. Het eten van brood kan een heleboel problemen veroorzaken, waaronder een ‘engelvleugel’ oftewel een hangende vleugel. Daarnaast is brood geen natuurlijk voedsel voor de eend: het is te eenzijdig en bevat het veel te veel zout. Ook blijven er vaak stukken boterham in het water liggen, die ertoe leiden dat het water vervuild wordt en zo een voedingsbodem voor ziekteverwekkers kan vormen. Voor andere vogelsoorten geldt dit trouwens ook. Mogen we dan helemaal geen eendjes meer voeren? Het kan, maar houd het dan bij een kapje oud brood en bied de dieren eens iets anders zoals doperwten, mais of een ander graan aan.

Herkauwers

Herkauwers als geiten, schapen, herten en koeien kun je beter ook geen brood voeren. Herkauwers hebben namelijk meerdere magen, waardoor het voedsel langzaam wordt verteerd. Ze eten daarom vooral ook voedsel dat langzaam verteerd. Brood verteerd juist heel snel, waardoor het de balans in micro-organismen in de lichamen van deze dieren kan verstoren. Ook zitten er simpelweg te weinig goede voedingsstoffen voor dieren in brood. Daarnaast kan brood in de maag gaan gisten, waardoor een dier ziek kan worden. En dat wil je natuurlijk niet op je geweten hebben.

Honden en katten

Ook honden en katten kun je beter geen stukjes brood voeren. De gluten in brood kunnen honden ziek maken en jeuk bezorgen. Ook wordt hun vacht er minder mooi van. Katten kunnen iets beter tegen brood, maar hun maagstelsel kan er wel geïrriteerd van raken. Hou het daarom maar gewoon bij brokjes of een lekker stukje worst af en toe.

Lees ook: Hooikoorts bij je hond: zo herken je het en dit kun je doen

Bron: Libelle | Beeld: Pexels