Deze Groningse uitvinding helpt ineens heel Nederland tegen houtrookoverlast

De Pellet-ABC katalysator van Johan Rispens

Een nieuwe uitvinding van Groningse bodem gaat impact hebben op de Nederlandse leefomgeving. ’s Werelds eerste katalysator voor pelletkachels ontleedt schadelijke stoffen uit houtrook. Daardoor verdwijnt de overlast van houtrook, zowel qua gezondheidsschade als geurproblematiek. Het moet de vele bezitters van houtkachels verleiden om over te stappen op een ‘nextgen-pelletkachel’.

Rookpluimen en stank

Houtrook is voor veel mensen een bekend fenomeen. Zodra het kouder wordt, doen buurtgenoten de houtkachel of pelletkachel aan. Vervolgens zijn er her en der rookpluimen zichtbaar. Zie je ze niet, dan ruik je ze wel: bijna elke buurt heeft last van houtrook en stank. De rook bevat koolwaterstoffen, waaronder polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Een aantal zijn potentieel kankerverwekkend.

algemeen

Groningse uitvinder

Uitvinder Johan Rispens uit Groningen heeft een hekel aan houtrook. Dat is opvallend, want de ervaren engineer (onder andere Philips, Zebra Technologies en Dr. Oetker prijken op zijn CV) werkt voor BlueSolid: een marktleider in pelletkachels. Als ‘product engineer’ moet hij de kachels schoner voor de leefomgeving maken. Zijn missie: heel Nederland vooruit helpen in de strijd tegen houtrook.

Krachtige katalysator

Rispens begint al met een enorme voorsprong: houtkachels mogen van Europa ‘gewoon’ 120 milligram koolwaterstoffen per kubieke meter voortbrengen, maar zijn nieuwste generatie (next)pelletkachels stoot 3 milligram uit. Oftewel, de pelletkachel is al vele malen schoner. Maar Rispens wil ook dat kleine restant aanpakken. Daarvoor vond hij een ‘krachtige katalysator’ uit.

Uit elkaar trekken

De katalysator werkt als een naverbrander die moleculaire verbindingen ontleedt. Het gaat om gevaarlijke verbindingen tussen verschillende stofdeeltjes. Die verbinden vormen normaal gesproken een schadelijk stofmengsel. De naverbrander is in staat om de verbindingen uit elkaar te trekken. Het stofrestant is ontdaan van schadelijke stoffen. Daarna komt er condens uit de afvoer van de kachel.

Vurige missie

De Groningse uitvinder noemt zijn innovatie een Pellet-ABC: “Een After Burning Catalysator voor je pelletkachel. De eerste ter wereld. En simpelweg de oplossing tegen de houtrook.” Hij heeft dan ook die ene, vurige missie. “Nederland zo goed als houtrookvrij maken. Ik wil elke houtkachel vervangen door een pelletkachel mét katalysator, voor een schonere lucht. Voor iedereen die de lucht inademt.”

Houtvriend

Ambities te over, maar hoe realistisch is een dergelijke transformatie van het kachellandschap? Houtkachels zijn dan wel veel vervuilender dan pelletkachels, ze zijn óók sfeervoller: bij houtkachels zie je houtblokken branden, dat geeft gezelligheid. Pelletkachels branden op pellets, kleine houtkorrels, wat toch nét iets minder sfeervol is. “Een houtkachel vormt min of meer je houtvriend.”

“Daar heb ik over nagedacht”, vertelt Rispens. “Ik heb WoodFriend-houtblokken ontwikkeld. Dit zijn ultra-realistische houtblokken die in de nieuwe generaties pelletkachels passen. Decoratiehout dus, dat de echte sfeer van de houtkachel weergeeft. Op deze manier koop je een ‘houtkachel op pellets’. Die vervolgens ruikt als een gas-CV-ketel. Wel condens, geen geuroverlast.” De Willie Wortel van de verwarmingsbranche is overtuigd: je kunt je aanmelden voor ruiksessies bij de kachel met katalysator.

Beeld: BlueSolid