Déze dingen kun je beter niet in het gootsteenkastje bewaren

gootsteenkastje

Dit is wat je wel en niet in het kastje onder de gootsteen kunt bewaren

Hondenbrokken, schoonmaakmiddelen, die blender die je een blauwe maandag hebt gebruikt: we stouwen het gootsteenkastje vaak vol met producten. Lekker uit het zicht en mooi opgeborgen, denk je wellicht. Toch kun je bepaalde producten beter niet in het gootsteenkastje bewaren. 

Ontvlambare producten

Ontvlambare producten zoals spuitbussen of verfblikken kun je beter niet in de ruimte onder je gootsteen bewaren. Bewaar deze liever op een plek zo ver mogelijk bij het fornuis vandaan. Hetzelfde geldt voor brandbare producten zoals oplosmiddelen en verdunners.

Gevaarlijke stoffen

Gebruik jij naast de doorsnee schoonmaakmiddelen ook wasbenzine of ammonia om de boel goed schoon te krijgen? Dan kun je deze beter niet in het gootsteenkastje bewaren. Ten eerste kunnen dit soort gevaarlijke stoffen mengen met andere producten als de verpakking niet helemaal goed is afgesloten. Dit kan voor chemische reacties zorgen en/of huiduitslag veroorzaken. Ten tweede is het gevaarlijk dat kleine kinderen en huisdieren deze flessen makkelijk kunnen vinden. Bewaar deze chemische middelen daarom liever op een droge plek waar je niet zo makkelijk bij kunt.

Elektrische apparaten

Een blender die je bijna nooit gebruikt, een broodrooster die je niet in het zicht wil hebben: de ruimte onder de gootsteen is natuurlijk ideaal om zulke elektrische apparaten in te bewaren. Toch kun je hier beter een ander bewaarplekje voor vinden. In het gootsteenkastje ligt namelijk het gevaar van lekkend water op de loer. Dit zorgt niet alleen voor roest in je elektrische apparaten, maar kan daarnaast vloeistofschade of kortsluiting veroorzaken.

Keukenpapier

Ook keukenpapier is een makkelijk slachtoffer voor waterschade. Gelukkig heeft dit geen dusdanig erge gevolgen als voor elektrisch apparatuur, maar zonde is het wel om die rollen verzopen keuken- of wc-papier weg te moeten gooien.

Voeding voor je huisdier

Bewaar jij de hondenbrokken naast je schoonmaakmiddelen? Dat lijkt misschien niet zo’n probleem, maar toch kan dit gevaarlijk zijn. Als de dierenvoeding namelijk vermengd raakt met een vleugje schoonmaakmiddel of andere gevaarlijke stoffen, kan dit de gezondheid van je huisdier beïnvloeden.

Schoonmaakmiddelen

Met zo’n lijst zou je haast denken dat je het gootsteenkastje beter leeg kan laten. Gelukkig is het tegendeel het geval. Je kunt er nog genoeg in kwijt. De niet-gevaarlijke en niet-ontvlambare schoonmaakmiddelen zoals wasmiddel, allesreiniger, afwasblokjes en afwasmiddel kun je hier nog prima opbergen. Ook schoonmaakdoekjes, sponzen en afwasborstels zijn hier helemaal veilig.

Lees ook: 8 manieren om een kleine keuken opgeruimd te houden

Bron: Apartment Therapy | Beeld: Unsplash, Chastity Cortijo

Array