Dit betekenen de kleuren van de vlaggen op het strand

kleuren-vlaggen

Handig om te weten!

Op het strand van Katwijk is de laatste tijd geregeld een paarse vlag te zien. Ook een rode en een gele vlag staan regelmatig op de Nederlandse stranden. Wat betekenen al die kleuren vlaggen eigenlijk? Wij vertellen je er meer over.

Paarse vlag

Als je een paarse vlag bij het strand ziet wapperen, kun je er beter niet gaan zwemmen. Een paarse vlag betekent namelijk dat zwemmen wordt afgeraden, omdat er sprake is van gevaarlijke (zee)dieren/ongedierte in het water. Volgens Marc van der Jagt (van de Reddingsbrigade) wordt de vlag ook gebruikt als het vermoeden bestaat dat zich ‘iets’ in het water bevindt. “Maar wij zijn niet de instantie om het water te beoordelen. Zowel in binnenwater als in de zee. Sommige ongewenste substanties ruik of zie je niet. Dan schakelen we externen in, zoals Rijkswaterschap bijvoorbeeld.”

Nieuw in Katwijk

Volgens Van der Jagt is de paarse vlag er al jaren, maar wordt hij amper gebruikt. “Aan de kust hebben we bijna niet te maken met gevaarlijke dieren of ongedierte.” Er wordt niet precies bijgehouden hoe vaak de vlag wordt gehesen. “Dat is per locatie verschillend.” Wel is de vlag sinds kort in Katwijk in gebruik genomen, omdat hij daar handig van pas komt. Een paar keer per jaar regent het daar namelijk zo hard, dat de riolen het water niet aankunnen. Dan stroomt vervuild water direct de zee in. De gemeente en de Katwijkse Reddingsbrigade hebben met elkaar overlegd en besloten dat de paarse vlag voor die situatie gehesen wordt.

Andere kleuren

Naast de paarse vlag zijn er ook andere varianten die we weleens op het strand zien. Een rode vlag staat voor gevaar, wanneer het ten zeerste wordt afgeraden om te zwemmen. Een gele vlag wordt gehesen als de condities van het zwemwater gevaarlijk zijn. Een combinatie van een rode en een gele vlag betekent dat er lifeguards aanwezig zijn bij de reddingspost, een vlag met een vraagteken erin betekent dat er een kind is gevonden. Zie je een gebied met twee zwart-wit geblokte vlaggen, dan mag je daar watersporten beoefenen. En tot slot: een oranje windzak is een waarschuwing, namelijk dat er in dat gebied geen drijfmiddelen gebruikt mogen worden.

Lees ook: Voor op het strand: met deze lifehacks ‘verstop’ jij je waardevolle spullen

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pixabay