Dit bewijs heb je nodig om een gevonden voorwerp terug te krijgen

gevonden voorwerp

Dit wisten we niet!

Ben jij ooit wel eens iets kwijtgeraakt? Dan bestaat er een kans dat dit voorwerp in een bak met gevonden voorwerpen wordt gestopt. En als jij hier weet van krijgt, is het logisch dat je je verloren voorwerp terug wilt. Maar wist je dat je zo’n gevonden voorwerp niet zo makkelijk terugkrijgt als dat je zou denken? Je moet namelijk genoeg bewijzen hebben dat het voorwerp ook daadwerkelijk van jou is. 

Bewijzen

Hoewel het erg balen is als je iets waardevols of duurs kwijtraakt, is er een kans dat het door iemand wordt gevonden en in een gevonden voorwerpen bak wordt gelegd. Maar wat nou als je hier geen weet van hebt? Dan is het handig om regelmatig verlorenofgevonden.nl, iLost.co in de gaten te houden. Kom jij hier ineens jouw verloren voorwerp tegen? Dan moet je allereerst een antwoordformulier invullen. Hier vul je jouw persoonlijke gegevens in. Maar dat is niet het enige. Je moet hierbij ook een zo gedetailleerd mogelijke beschrijving geven van het voorwerp. Zo kun je bewijzen dat het voorwerp inderdaad van jou is. Bij iLost gaat dat in dit geval een stukje makkelijker. Je kan hier namelijk een foto uploaden van bijvoorbeeld de aankoopbon.

Wat heb je nodig?

Maar wat heb je eigenlijk nodig om je verloren voorwerp weer op te halen? Verlorenofgevonden werkt samen met heel veel gemeenten, wat betekent dat je in veel gemeenten je verloren voorwerp weer op kunt halen bij je gemeente. Hiervoor heb je in ieder geval je identiteitsbewijs nodig. Maar voordat je richting het gemeentehuis gaat, is het verstandig om eerst even te bellen wat je allemaal mee moet nemen. Sommige gemeenten hebben namelijk bewijs nodig dat jij de eigenaar bent van het voorwerp. Dit kan bijvoorbeeld een aankoopbon zijn of een foto van jou met het verloren voorwerp.

Handig om te weten is dat je 1 jaar de tijd hebt om het voorwerp op te halen nadat het is ingeleverd als gevonden voorwerp. Doe je dit niet, dan vervallen de eigendomsrechten. De vinder van het voorwerp heeft dan zelfs de keuze om het aan zichzelf toe te eigenen.

Lees ook: Oei: flinke toename jongeren met betalingsachterstand op leningen

Bron: MAX Vandaag | Beeld: iStock