Dit is de snelste manier om je hond te controleren op teken

hond-controleren-teken

In vier stappen heb jij je trouwe viervoeter gecontroleerd

Een lange wandeling met je hond is hartstikke fijn, vooral in de natuur. Helaas ligt het gevaar van een tekenbeet dan al snel op de loer. Door dit op tijd te checken, voorkom je dat je hond ernstige gezondheidsschade oploopt. Met deze tips pak je dat zo snel mogelijk aan! 

Teken

Doordat een teek heel klein is en leeft in bomen, struiken en gras, zie je hem op het eerste oog niet. Met zijn acht pootjes klemt hij zich vast in de huid en begint met het opzuigen van bloed. Door een tekenbeet kan je ernstig ziek worden, door bijvoorbeeld de ziekte van Lyme. Om dit te voorkomen, is controleren dus een goed idee. Met deze vier stappen kun je jezelf en je trouwe viervoeter grondig controleren.

Stap 1: let op symptomen

De eerste stap is om te onderzoeken of er symptomen zijn, zoals jeuk. Onderzoek de plekken waar je hond krabt als eerste. Let er ook op of je hond iets probeert af te schudden of zachtjes huilt wanneer je hem of haar aait. Een vastgeklemde teek kan bij je hond een vervelende pijn veroorzaken. Met je vingers kun je voorzichtig voelen door de vacht. Mocht je een klein bobbeltje voelen, dan kan dit een teek zijn.

Stap 2: controleer de rest van het lichaam

Als je de opvallende plekken hebt gecontroleerd, ga je de rest van het lichaam controleren. Begin bij de kop en kijk goed op en achter de oortjes. Daarna ga je langzaam naar beneden, tot aan de buik. Let op, controleer alle bultjes die je tegenkomt. Beter dubbelchecken dan dat je een teken over het hoofd ziet.

Stap 3: vergeet de pootjes niet

Hoewel de grote oppervlakken en delen van de huid goed zijn om op te checken, moet je de pootjes en voetenkussens niet vergeten. Hier is het namelijk ook mogelijk om gebeten te worden.

Stap 4: in de staart

Ook is het belangrijk dat je de staart en staartaanzet van je hond goed controleert. Hoewel je dat misschien niet snel zou verwachten, is het mogelijk dat hier een teek zit. Let tijdens het controleren bij je hond er goed op dat je het voorzichtig doet. Er bestaat namelijk een kans dat je de teek kapot krabt en de kop van de teek losraakt. Dit maakt het alleen maar moeilijker om het te verwijderen.

Lees ook: Dit is waarom een hond achter zijn eigen staart aan rent

Bron: Ze.nl | Beeld: Pexels