Dít is hoe vaak je het kleed op de bank moet wassen

kleed bank

Was jij je kleed vaak genoeg?

De meeste mensen hebben wel een kleedje op de bank liggen. Of het nu voor de sier is, of omdat je een echte koukleum bent. Vooral in de winter is het heerlijk om onder een warm kleedje op de bank te liggen, terwijl je je favoriete serie kijkt. Maar hoe vaak moet dat kleed eigenlijk gewassen worden? 

Hoe vaak wassen

Wanneer je elke dag onder een warm kleedje op de bank ligt, moet je hem natuurlijk ook regelmatig wassen. Daardoor ruikt en oogt-ie niet alleen fris, je bestrijdt ook bacteriën die zich hebben verzameld. Hoe vaak je het kleedje precies moet wassen, hangt natuurlijk af van hoe vaak je hem gebruik. Lig je er maar af en toe onder, of eet je er zelfs onder en liggen ook je huisdieren erop? Dit heeft allemaal invloed. Hieronder zetten we op een rijtje wat je kunt aanhouden per situatie:

  • Af en toe | Gebruik je het kleedje af en toe, maar ligt het vooral ter decoratie op de bank? Dan is het voldoende om hem elke twee maanden te wassen.
  • Regelmatig | Wanneer je zo’n twee keer per week gebruik maakt van het kleed, zou je hem elke maand moeten wassen.
  • Dagelijks | Lig je dagelijks onder het kleedje? Was hem dan elke twee weken. Helemaal als er ook etensresten en haren van huisdieren op terechtkomen.

Wollen kleed

Is jouw kleed van pure wol? Dan hoef je hem niet zo vaak te wassen als we hierboven hebben genoemd. Vuil hecht zich namelijk minder makkelijk aan wol. Je kunt er dus ook voor kiezen om hem af en toe buiten te laten luchten – het liefst wanneer het mistig is of bij een hoge luchtvochtigheid. Zit er toch veel vuil op je kleed en bestaat hij voor minstens 80 procent uit wol? Breng hem dan naar een stomerij of was hem zelf uit op het wolprogramma met speciaal wolwasmiddel.

Wasvoorschrift

Je wilt natuurlijk dat je kleed fris blijft, maar ook dat-ie mooi blijft na het wassen. Daarom is het belangrijk om de wasvoorschriften te volgen. De meeste kleden kunnen in de wasmachine, maar het is altijd goed om dit even te checken. Je kunt hem ook altijd in een waszak wassen of met de hand. Met de hand haal je alleen niet de 60 ºC die nodig is om bacteriën te doden.

Lees ook: Zó vaak zou je je beddengoed moeten wassen

Bron: Vriendin | Beeld: Unsplash