Aha: dít is hoeveel Nederlanders gemiddeld sparen

sparen

En, lukt het jou om zoveel te sparen?

Met de continu stijgende prijzen is het geen makkie om elke maand weer een bedrag opzij te zetten voor je spaarrekening. Maar als het even kan, is het wél zo verstandig. Bank.nl heeft eens uitgezocht hoeveel we nu eigenlijk gemiddeld sparen per persoon.

Complimentje

Allereerst mogen we onszelf als Nederlanders best een schouderklopje geven. Binnen Europa zijn we namelijk de sterkste spaarders. Over de eerste helft van 2021 zetten we gemiddeld €1.734 op onze spaarrekening. Dat komt dus neer op bijna driehonderd euro per maand – nog een best fors bedrag!

De meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten ook een vrij rooskleurig beeld zien. Het gaat dan om een gemiddeld spaartegoed van €42.300 per particulier huishouden.

Realistisch

Mocht je schrikken van dat bedrag: geen zorgen. Dat is namelijk een gemiddelde, dat door de absolute topverdieners behoorlijk omhoog wordt getrokken. Een realistischer bedrag om te sparen is de zogenaamde ‘mediaan’. Dit is het middelste getal in een reeks getallen van laag naar hoog, en dat is dus net iets anders dan een gemiddelde. Het CBS meldt dat de mediaan qua spaargeld van particuliere huishoudens uitkomt op ruwweg €14.900.

Spaartips

We delen op Tips & Weetjes natuurlijk al regelmatig handige tips om te sparen en te besparen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft ook verschillende waardevolle adviezen. Zo schrijven zij dat je maandelijks ongeveer tien procent van je inkomen opzij moet zetten. Andere goede tips zijn om bijvoorbeeld een realistisch spaardoel te stellen, maar tegelijkertijd niet door te slaan. Benader het positief: een ultrastrikt budget is net als een ultrastrikt dieet vaak moeilijker vol te houden.

Lees ook: Dankzij warme herfst besparen we zo’n 7 euro per dag

Bron: Girlscene | Beeld: Pexels, Pixabay