Dit is waarom je een batterij nooit in de prullenbak moet gooien

batterij

Het kan heel gevaarlijk zijn

Wanneer je een lege batterij uit bijvoorbeeld je afstandsbediening haalt, is de kans groot dat je de neiging hebt om deze batterij in de afvalbak te gooien. Echter, je kunt dit beter niet doen en de batterij naar een inleverpunt bij een supermarkt of winkel brengen. We leggen je uit waarom.

Gevolgen

Wanneer je een batterij of apparaat met bijvoorbeeld een accu in de vuilnisbak gooit, kan dit zomaar eens nare gevolgen hebben. Een batterij of andere elektronisch apparaat kan snel beschadigd raken. Gooi je het in de prullenbak, kunnen ze door beschadiging gaan gloeien en vlam vatten. En je raadt het al: hierdoor kan er brand ontstaan.

Voorzitter Steven van Eijck van Stichting Open legt aan De Telegraaf uit hoe een batterij voor brand kan zorgen. “Dan heb je het niet alleen over oude elektrische tandenborstels, maar ook over de op het oog onschuldige ‘happy birthday-wenskaart’ die een vrolijk liedje speelt als je hem opent. Daar zit namelijk een minuscuul batterijtje in, dat kan kortsluiten en brand veroorzaken als de kaart daarna in de papierbak belandt.”

Ernstig

Mensen onderschatten het vaak, terwijl een batterij regelmatig de oorzaak is van een grote brand. “De ernst van de situatie is niet echt bekend, omdat in ons land niet specifiek geregistreerd wordt als een brand ontstaat door kortsluiting van een accu of batterij”, stelt Van Eijck. “Maar wij hebben alle branden van het afgelopen jaar eens onder het vergrootglas gelegd en kwamen tot de conclusie dat wekelijks gemiddeld vier branden daarmee te maken hebben.”

Volgens van Eijck moeten gemeenten strenger controleren op elektronisch afval om zulk soort ongelukken te voorkomen. “Gemeenten moeten scherp zijn op het goed scheiden van elektronisch afval en daarop ook handhaven”, meent hij. Batterijen kun je als het goed is bij elke supermarkt in een daarvoor speciaal aangegeven bak inleveren. Van de batterijen in deze bak worden gewoon weer nieuwe producten gemaakt.

Lees ook: Aha: zo maak je een prullenbak nou écht goed schoon

Bron: Telegraaf, Libelle | Beeld: Pexels