Dit is waarom je koud zou moeten wassen

koud wassen

Wist jij dit al?

Sommige mensen zweren erbij: kleding flink heet wassen om de boel goed schoon te krijgen. Inmiddels weten we gelukkig dat het niet altijd nodig is. Koud wassen heeft veel voordelen. We zetten ze voor je op een rijtje!

1. Geld besparen

Een belangrijke reden om koud te wassen, is het besparen van geld. Het opwarmen van het water in de machine kost namelijk veel energie. En dat merk je uiteindelijk aan de elektriciteitsrekening aan het eind van de maand. Wist je dat je maar liefst de helft meer bespaart bij wassen op 30 graden vergeleken met 40 graden? En je hoeft je geen zorgen te maken over de effectiviteit van de wasmiddelen. Deze zijn tegenwoordig namelijk prima geschikt voor koudere temperaturen.

2. Plastic uit de oceaan houden

In veel synthetische kleding zitten kleine bolletjes plastic – de bekende ‘microplastics’. Deze vormen een groot probleem, omdat ze steeds vaker via ons afvalwater in de oceaan terechtkomen. Als je kleding wast komen de ‘microplastics’ vrij door de werking en de frictie in de stof. Maar liefst een derde van de plasticvervuiling in de oceaan bestaat uit dit soort microplastics. Dit is niet alleen heel slecht voor de oceaan, maar ook voor alle dieren die hier in leven. Een onderzoek van de universiteit van Leeds heeft aangetoond dat kleding veel minder microplastics verliest als je ze kouder wast.

Meer lezen over de voordelen van kouder wassen? Lees dan verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2