Dit is waarom mensen het zo fijn vinden om in plassen te stampen

waterplassen

Een waterplas of berg met herfstbladeren: dit is waarom het ons zo aantrekt

Iedereen kent het klassieke beeld wel; stampende kinderen in waterplassen. Zelfs volwassenen hebben de neiging om na die dikke regenbui door de waterplassen te lopen. Of om die hoop met herfstbladeren even omver te schoppen of erdoorheen te rennen. Waarom hebben we die neiging eigenlijk?

Prikkelende zintuigen

Elke waterplas en elke bult met bladeren is anders. Bovendien verandert de vorm als je erin stampt, erdoorheen rent of ermee speelt. “Dat kan een reden zijn voor hun aantrekkingskracht”, speculeert Carolien Rieffe, hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Leiden. “Die grilligheid nodigt uit tot actie en bewegen. Je weet niet precies hoe een plas en een berg bladeren reageert als je erin springt. Dat maakt het spannend. Je creëert steeds iets nieuws en anders en daarom blijft het leuk.”

Voor kleine kinderen is een waterplas bovendien iets heel nieuws om te ontdekken en prikkelt het allerlei zintuigen, betoogt hoogleraar Siu-Lan Tan. Ze vergelijkt het met een klein, nieuw universum voor kinderen. Vol met mysterie, want: hoe diep is de plas, wat zit erin, hoe vormt de plas, hoe voelt de plas? En ga zo maar door!

Schoonheid

Bovendien denkt Rieffe dat de meeste kinderen een waterplas of hoop herfstbladeren ook gewoon erg mooi vinden. “Kinderen hebben gevoel voor schoonheid. Ze kunnen zwaar onder de indruk zijn van de pracht van water dat glinstert in het zonlicht, of al die verschillende tinten in een berg herfstbladeren.” Waarschijnlijk kunnen wij er als volwassenen daarom ook nog steeds van genieten en heeft die waterplas daarom nog steeds aantrekkingskracht op ons. Naast de aantrekkingskracht kan de zoete geur van herfstbladeren of de klank van omhoog spetterend water ons ook fijne herinneringen geven aan onze jeugd. De gebieden in je hersenen die geur verwerken, staan namelijk in connectie met de gebieden die betrokken zijn bij gevoelens en herinneringen.

Even weer kind zijn

Schroom dus niet als de regenplassen buiten je lokken. Wie weet krijg je dat fijne gevoel van toen weer terug. Een extra geluksmomentje op de dag. Ben je bang dat mensen je raar zullen aankijken als je wild door de plassen gaat stampen? Trek dan je kindje of buurkindje mee naar buiten voor een gezellige middag! Niemand zal raar opkijken als jullie samen aan het spelen zijn en herinneringen maken!

Lees ook: Aha: om deze reden valt er in de herfst zoveel regen

Bron: Quest  | Beeld: Unsplash, Xavi Cabrera