Dít kost een douchebeurt van 5 minuten je in 2023

douchebeurt

Oei…

Een snelle, verfrissende douche hoort voor velen van ons bij een fijne start of afsluiting van de dag. Toch lijkt het nemen van een douche tegenwoordig steeds minder vaak ontspannend te werken. En dit heeft natuurlijk alles te maken met de stijgende water- en energieprijzen. 

Waterverbruik

Volgens cijfer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verbruikten Nederlanders in 2021 gemiddeld 128,1 liter water per dag. Dat is meer dan twee keer zoveel als we volgens de Wereldgezondheidsorganisatie nodig hebben om comfortabel te leven. Deze gegevens kloppen natuurlijk niet voor iedereen en waarschijnlijk is dit verbruik sinds die tijd ook alleen maar gedaald, gezien de hoge prijzen. Daarom is het altijd handig om je eigen verbruik te checken via het waterbedrijf waarbij je bent aangesloten.

Kosten douchen

Volgens gegevens van het CBS wordt maar liefst 36,1 procent van ons dagelijkse waterverbruik besteed aan douchen, wat neerkomt op ongeveer 46,2 liter water per persoon. Volgens Milieu Centraal verbruikt een gemiddelde douchebeurt van 7,4 minuten ongeveer 60 liter water. Als we dit herleiden naar een douche van vijf minuten, komt dat neer op ongeveer 40 liter water. Voor het verwarmen van dit water is ongeveer 0,3 kubieke meter gas nodig. Sinds 1 januari 2023 is de gasprijs vastgesteld op €1,45 per kubieke meter, terwijl de gemiddelde waterprijs op €1,24 per 1.000 liter ligt. Met deze tarieven bedraagt de prijs per douchebeurt ongeveer €0,49.

Op het eerste gezicht lijkt dit misschien niet veel, maar als we dit omrekenen ben je per jaar al €178,85 per persoon kwijt voor alle douchebeurten. En voor de duidelijkheid: dan spreken we over douchebeurten van maximaal vijf minuten. Mensen die graag genieten van een lange, warme douche, zijn vanzelfsprekend een stuk meer geld kwijt dan dit.

Besparen

Het is dus geen overbodige maatregel om zuiniger om te gaan met water en energie. Probeer daarom om zo kort mogelijk te douchen. Ook is het verstandig om de thermostaat van je douche wat lager te zetten. Deze twee maatregelen kunnen een aanzienlijk verschil maken in je water- en energierekening.

Lees ook: Energieverbruik in Nederland vorig jaar op zelfde niveau als in 1970

Bron: Libelle, CBS | Beeld: Pexels