Dit kunnen oorzaken zijn voor een lawaaiige wasmachine

wasmachine

Zo weet jij precies wat elk geluid betekent

Een lawaaiige wasmachine kan heel vervelend zijn, vooral wanneer dit geluid door het hele huis terug te horen is. Tijdens het centrifugeren is het normaal dat de machine een bepaald geluid maakt maar wanneer jouw wasmachine tijdens het wassen meer klinkt als een opstijgend ruimteschip kan er iets anders aan de hand zijn. Lees hier wat elk geluid mogelijk betekent.

Verschillende geluiden

Volgens een artikel van MAX Vandaag maakt Coolblue onderscheid tussen verschillende geluiden. Elk geluid hangt samen met een mogelijke oorzaak voor dit geluid. De verschillende geluiden zijn de zogenoemde ‘wiebelende herrie’, ’trillende herrie’, ‘piepende herrie’, ‘bonkende herrie’ of ’tikkende herrie’. Hieronder bespreken we alle soorten herrie en de mogelijke betekenissen die hieraan vasthangen.

Wiebelende herrie

De oorzaak van een wiebelende wasmachine is dat hij niet volledig waterpas zou staan. Je kunt dit makkelijk thuis controleren door een waterpas (of een dergelijke app op je telefoon) op de wasmachine te leggen. Wanneer het luchtbelletje in de waterpas zich tussen de twee streepjes bevindt, dan staat de wasmachine waterpas. Mocht blijken dat je wasmachine niet waterpas staat, dan kun je dit aanpassen door de voetjes van de wasmachine bij te stellen. Het is wel belangrijk om deze voetjes ook altijd stevig aan te draaien, anders trillen zij eventueel weer los door het centrifugeren. De ondergrond van de wasmachine kan ook verantwoordelijk zijn voor het wiebelen van de wasmachine: tegels of beton zijn in dit geval de beste keuze.

Trillende herrie

Wanneer er sprake is van een trillend geluid dan kan dit veroorzaakt worden door een te volle wasmachine. Vooral bij het wassen van je beddengoed of handdoeken speelt dit een rol. Dit komt omdat beddengoed en handdoeken meer water opnemen. Als deze stoffen niet goed verdeeld zijn over de trommel dan raakt de machine uit balans. Dit kan het tikkende geluid veroorzaken dat je hoort tijdens het wassen. Een oplossing is om het programma tussentijds te stoppen en de was beter te verdelen. Ook kan het veranderen van het toerental van de wasmachine soms helpen.

Piepende of bonkende herrie

Mocht je bij het wassen last hebben van een piepende of bonkende herrie dan is er vaak sprake van een inwendig probleem. De piepende herrie kan veroorzaakt worden door versleten lagers in de machine, de bonkende herrie kan samenhangen met de schokbrekers van de machine. Deze kunnen namelijk na een tijdje minder krachtig worden waardoor je machine veel meer gaat bewegen.

Tikkende herrie

Wanneer je tijdens het wassen steeds een tikkend geluid blijft horen kun je eerst uitsluiten of het getik niet van een rits of een knoop tegen het glas van de machine komt. Mocht dit niet het geval zijn dan kan het zijn dat er iets verstopt zit in het filter van je wasmachine wat dan weer in de trommel terecht komt. Het filter kan soms vol raken met kleine dingen die achterblijven in broek- of jaszakken. Deze voorwerpen komen in het filter van de machine terecht en wanneer je dit filter niet regelmatig leegt, dan kunnen deze voorwerpen weer terug in de trommel komen. Het kan dus lonen om regelmatig het filter te controleren en te legen.

Lees ook: Hierom moet je je wasmachine één keer per maand op 90 graden draaien

Bron: MAX Vandaag, CoolBlue | Beeld: Pixabay, stevepb