Dit zijn 5 tekenen dat je matras écht toe is aan vervanging

vervanging

Handig om te weten!

Je merkt het zelf misschien niet zo snel, maar soms slaap je al veel te lang op hetzelfde matras. Heb jij bijvoorbeeld last van slapeloze nachten of heb je erg veel last van rugpijn of een van de onderstaande dingen? Dan weet je zeker dat jouw matras toe is aan vervanging.

Vervangen

Natuurlijk functioneer je beter als je een goede nachtrust hebt gehad. Eén van de meest voorkomende oorzaken van een slechte nachtrust is een slecht en oud matras. Toch slapen de meeste mensen te lang door op hun oude matras. Als jij onderstaande tekenen herkent, is het wellicht hoog tijd om je matras te vervangen.

Hoe oud is je matras?

Ga eerst eens bij jezelf na hoe oud jouw matras eigenlijk is. Is het meer dan tien jaar geleden dat je hem kocht? Dan is je matras wel echt toe aan vervanging.  Na ongeveer zeven jaar is je matras eigenlijk al aan vervanging toe. Tien jaar op hetzelfde matras liggen is daarom wel echt de max.

Slapende lichaamsdelen

Word je vaak wakker met slapende armen of benen? Ook dat kan een teken zijn dat je matras toe is aan vervanging. Het lijkt heel natuurlijk als je in je bed wel eens een slapend been of arm krijgt, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Slapende lichaamsdelen duiden er namelijk op dat de vering in je matras niet meer goed is. Om te testen of je matras nog genoeg vering heeft, moet je even met je hand op je matras drukken. Veert je matras niet meer terug? Dan is de vering eruit en kun je het beste op zoek gaan naar een nieuw matras.

Vlekken of nare lucht

Heeft je matras vlekken of een nare lucht? Dat is een teken dat je meteen door moet naar de beddenwinkel. In een matras hopen zich namelijk door de jaren heen namelijk een boel vieze bacteriën, stofjes en lichaamssappen op en dat is nou niet echt rustgevend.

Slapeloze nachten

Is je partner continu aan het woelen naast jou? Dan betekent ook dit dat je matras toe is aan vervanging. Een goed matras moet namelijk genoeg stabiliteit bieden zodat jij in slaap blijft als je partner zich omdraait.

Rugpijn

Tot slot is rugpijn ook een herkenbaar teken als je matras aan het einde van zijn latijn is. Je kussen en matras zijn namelijk erg bepalend voor je houding in de nacht. Als dit niet goed is, voel je dat meteen de volgende ochtend. Tijd om op zoek te gaan naar een nieuw matras dus!

Lees ook: 4 dingen om op te letten als je een nieuw matras gaat kopen

Bron: Libelle | Beeld: Pexels