Goed om te weten: dit zijn de regels van een deurbel met camera

deurbel camera

Het is een populair item, maar mét regels!

Het is natuurlijk ontzettend handig om te zien wie er aan de deur staat als je niet thuis bent of wanneer de postbezorger voor de deur staat met jouw langverwachte pakket. Tegenwoordig heeft bijna elk huis een deurbel met camera, maar weet iedereen wel wat de regels hiervoor zijn? Wij vertellen het je.

Beeldgebruik

Een deurbel met camera is natuurlijk een item dat iedereen wil hebben. Echter zijn er genoeg regels aan verbonden en mag je niet zomaar elk beeld gebruiken. De beelden die de camera opneemt mogen alleen gebruikt worden om te kijken wie er voor de deur staat, wanneer je bijvoorbeeld niet thuis bent. Ook mag de deurbel met camera als bewakingscamera dienen. Echter moeten de beelden die niet meer nodig zijn verwijderd worden. Je kunt de camera zo instellen, dat de opgenomen beelden automatisch verwijderd worden.

Terugkijken van de beelden

Het hebben van een deurbel met camera is natuurlijk hartstikke leuk. Je bent immers nieuwsgierig wie en wat er allemaal langs je huis komt als je niet thuis bent, maar ook aan het terugkijken van de camerabeelden zijn regels verbonden. De postbezorger, je buurvrouw, een familielid of vriend die wordt gefilmd door de camera behoudt zijn of haar recht op privacy, en heeft dus het recht om de beelden in te zien. Daarom is het belangrijk om voorzichtig met de beelden om te gaan. De beelden mogen niet worden gedeeld, op bijvoorbeeld social media. Mocht je dit wel willen doen, dan zal je eerst toestemming moeten vragen aan de personen die op de beelden te zien zijn.

Sticker of bordje

Volgens het Wetboek van Strafrecht is filmen strafbaar, mits het wordt vermeld. Daarom moet het voor iedereen duidelijk zijn dat er door de camera gefilmd kan worden. Het is daarom van belang om de bijgeleverde sticker naast de deurbel te plakken. Mocht je geen sticker hebben, dan kun je ook een papiertje op het raam bij de deurbel plakken of een bordje in de plantenbak of tuin zetten. Bovendien is het belangrijk dat de vermelding voor iedereen zichtbaar is, zorg dus voor een goede plek!

Eigen terrein

De camera van de deurbel mag volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) niet op de openbare weg of het terrein van je buren gericht zijn, hoe handig het soms ook kan zijn. Echter met een heel goede reden kan een uitzondering gemaakt worden, maar dit gebeurt nauwelijks. Zorg er daarom voor dat je je eigen privéterrein in beeld hebt op de camera.

Lees ook: Aha! Op déze 4 manieren gaan geurstokjes langer mee

Bron: Libelle | Beeld: Adobe Stock