Dode plant? Probeer dit eerst voordat je ‘m naar de groencontainer verbant

Baat het niet, dan schaadt het niet

Blaadjes die uitvallen, takjes die slap hangen en kleuren die volledig uit de plant verdwijnen. Lijkt je plant het loodje te hebben gelegd en sta je op het punt om ‘m weg te gooien? Pas dan eerst de volgende trucjes toe. Met een beetje geluk bloeit je plant weer op zoals een feniks herrijst uit de as.

Het is het proberen waard. Doder kan je plant er niet van worden.

Geef je plant eens wat minder water

Veel mensen denken dat nalatigheid in het geven van water ervoor zorgt dat je je plant de das omdoet, maar het geven van veel water kan je plant ook een enkeltje naar de composthoop bezorgen. Speur het internet eens af naar hoeveel water die ene plant nu echt nodig heeft en houd je daar ook aan.

Voldoende licht

Niet alleen water zorgt ervoor dat je plant kan leven, maar ook daglicht is van belang als je plant je lief is. Sommige planten hebben bijvoorbeeld veel licht nodig, maar niet direct daglicht. Nogmaals: Google is je beste vriend. Zoek uit hoeveel (en wat voor soort) licht je plant nodig heeft en zet je plant op de juiste plek neer.

Giet niet alleen water op de bodem

Het is zo makkelijk om met een gieter wat water bij de plant te doen, maar ook de rest van de plant vindt soelaas in een beetje water. Doe wat water in een plantenspuit en gebruik dit om de plant te bevochtigen. Met name in de winter hebben planten hier baat bij, omdat de lucht dan erg droog is door de loeiende verwarming.

Dode bladeren verwijderen

Het is een heel klein klusje, maar toch verzuimen velen het: de dode bladeren van de plant verwijderen. Dit zorgt er helaas voor dat de plant nog altijd energie geeft aan de dode bladeren en niet aan de levende bladeren die de energie zo hard kunnen gebruiken.

Lees ook: Vaarwel muggen: deze 7 planten houden die insecten op afstand

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pixabay