Vaarwel muggen: deze 7 planten houden die insecten op afstand

Fleurt de tuin of het balkon ook nog meer van op!

Nagenieten van het zomerse weer door ’s avonds nog even in de tuin of op het balkon een boekje te lezen, heerlijk! Even een wijntje erbij en je avond is compleet. Het klinkt zo idyllisch, maar het gezoem en geprik van muggen kunnen nog weleens roet in het eten gooien. Gelukkig kun je die vervelende beestjes op afstand houden met deze prachtige planten en bloemen.

Mooiwatplantendoen.nl zette deze botanische helden op een rijtje.

1. Afrikaantjes

Eerder melden we al dat het zetten van een paar Afrikaantjes in de tuin diverse voordelen heeft. Zo doodt het stofje in het plantje aaltjes (miniwormen) en houdt het teken en muizen op afstand. Wie weleens Afrikaantjes heeft geroken, weet dat het plantje een sterke geur heeft. Muggen hebben een goed reukvermogen en houden totaal niet van de geur van deze plant.

2. Lavendel

Lavendel zien velen als een plantje dat zowel een lust is voor het oog als voor de neus. Bovendien zorgt de geur van het plantje voor een zomers gevoel. Plant gerust wat extra lavendel in de tuin of zet lavendel in een bloempot, want muggen vinden de geur van het plantje maar niks.

3. Kattenkruid

Kattenkruid draagt niet voor niets deze naam, want katten zijn er dol op. Een ideale plant dus als je thuis katten hebt. Katten worden door deze plant aangetrokken. Muggen daarentegen, die vliegen snel de andere kant op.

4. Rozemarijn

Een beetje rozemarijn over de aardappeltjes: heerlijk! Hoewel wij met volle teugen genieten van de geur en smaak van het kruid, gruwelen muggen ervan. Maar snel inslaan dus!

5. Tomaten

Heb jij een groentetuin en pronken daar ook tomatenplanten in? Dan komen muggen daar waarschijnlijk niet bij in de buurt. Muggen zijn niet verzot op de zoete geur van de tomatenplant en blijven dan ook vaak op afstand. In plaats van meteen een tomatenplant aan te schaffen kun je ook gewoon een paar tomaten op tafel leggen of een paar bladeren van de tomatenplant.

6. Munt

Munt is ook het voorbeeld van een veelkunner. Het is niet alleen een smaakmaker, maar ook nog eens een plantje dat diverse ongenodigde gasten op afstand houdt. Zo houden zowel muizen als spinnen als muggen niet van de geur van munt. Win-win-win dus!

7. Citroen

Muggen hebben een hekel aan alles wat een citroengeur heeft, niet zo gek dat de citronella-kaarsen daarom in het leven zijn geroepen. Citroengras, citroenmelisse, citroengeranium; ze vinden het allemaal maar niks. Maar snel de ruimte vullen met de geur van citroenen dus!

Lees ook: Stop het gesnotter: met deze planten en bloemen maak je je tuin hooikoortsvrij

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Mooi wat planten doen, Direct plant | Beeld: Unsplash